Με διαφορά 58 ψήφων απορρίφθηκε για τρίτη φορά από τους Βρετανούς βουλευτές η Συμφωνία Αποχώρησης που συνήψε με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Οι βουλευτές απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης με 344 ψήφους έναντι 286. Η Τερέζα Μέι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. στις 12 Απριλίου, κάνοντας λόγο για «άτακτο Brexit». Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση. Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου.
«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εγγυηθούμε το Brexit», προειδοποίησε τους Βρετανές βουλευτές λίγο πριν ψηφίσουν η Τερέζα Μέι. Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.
Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα συντεταγμένο Brexit», υπογράμμισε η Μέι μετά το πέρας της ψηφοφορίας προειδοποιώντας ωστόσο ότι τώρα η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση στις 12 Απριλίου, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για να νομοθετηθεί μία συμφωνία. Στόχος της σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη σε αυτό το τμήμα τουλάχιστον της συμφωνίας έως σήμερα, όπως έχει θέσει ως προϋπόθεση Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση της εξόδου έως τις 22 Μαΐου.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την προκάλεσε να προκηρύξει εκλογές, εφόσον δεν σκοπεύει να αλλάξει τη συμφωνία.
Η δέσμευση της Μέι ότι θα παραιτηθεί, εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης έπαιρνε το πράσινο φως της Βουλής, οδήγησε ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς να στηρίξουν αυτή τη φορά τη συμφωνία, και πιο συγκεκριμένα το κείμενο των 585 σελίδων, στο οποίο είχε καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις. Για να εξασφαλίσει το «ναι» στη συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση χρειαζόταν 318 ψήφους από το σύνολο των 634. Ακόμη και αν στήριζαν τη συμφωνία και οι 311 Τόρις, δεν θα ήταν αρκετό. Δεδομένου ότι 10 βουλευτές του DUP είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν κατά, η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν ψήφους από τους Εργατικούς και ανεξάρτητους βουλευτές.
Ντ. Τουσκ: Πιθανή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης.
«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.
In view of the rejection of the Withdrawal Agreement by the House of Commons, I have decided to call a European Council on 10 April. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2019
Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».
«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».
«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».
Διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου
Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Λονδίνου, από οργανώσεις που υποστηρίζουν το Brexit και από ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από άλλες που σκοπεύουν να αντιταχθούν στις διαμαρτυρίες των ακροδεξιών, καθώς είναι η μέρα που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμβεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.
Ήδη ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα μετακινηθούμε» και «Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση», ενόσω οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο συζητούσαν και ψήφιζαν για την Συμφωνία Αποχώρησης. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δρόμο έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγηθεί η Βρετανία εκτός ΕΕ.
Μέλη της οργάνωσης των «κίτρινων γιλέκων» πρόκειται να συγκεντρωθούν το απόγευμα σε σημείο κοντά στην γέφυρα Τάουερ Μπριτζ, ενώ ο σύμβουλος του κόμματος UKIP, Τόμι Ρόμπινσον, θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος κοντά στο Ουέστμινστερ. Ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, θα βρίσκεται με δικούς του διαδηλωτές και με μέλη της εκστρατείας «Leave», επίσης κοντά στο κοινοβούλιο. Μέλη του κινήματος Democratic Football Lads Alliance (DFLA), που αυτοαποκαλείται κίνημα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται με ακροδεξιές δραστηριότητες, πρόκειται να συμμετέχουν σε δική τους διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου.
Το απόγευμα αναμένονται και κάποιες «αντι-διαδηλώσεις» ομάδων από συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν στόχο να αντιταχθούν στις διαδηλώσεις του UKIP και του DFLA.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει οποιεσδήποτε συγκρούσεις ενδέχεται να υπάρξουν στις συγκεντρώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Μοιράσου το άρθρο: