Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Αμερική και το Ισραήλ προχωρούν ενεργά σε σχέδια για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, μια εξέλιξη που η Τουρκία θεωρεί σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Στρατηγική Υποστήριξη των ΗΠΑ και Ισραήλ στους Κούρδους
Οι ΗΠΑ, εδώ και χρόνια, συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις, ειδικά με το YPG στη Συρία, στο πλαίσιο της μάχης κατά του ISIS. Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν περιορίζονται πλέον σε αυτόν τον ρόλο. Φέρονται να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις με στρατιωτικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής ζώνης στα βόρεια της Συρίας, γνωστής ως Rojava.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ να εδραιώσουν τον έλεγχο τους στη Μέση Ανατολή μέσω ενός κουρδικού κράτους που θα λειτουργεί ως “buffer zone” μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ιράν. Οι τουρκικές αναφορές κάνουν λόγο για κινήσεις των Κούρδων να εγκατασταθούν στη λεκάνη του νότιου Ευφράτη από τον Σεπτέμβριο του 2024, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Δηλώσεις και Αντιδράσεις
Στη διάρκεια συνεδριάσεων στην τουρκική βουλή, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα τέσσερα σενάρια σχετικά με την ισραηλινή απειλή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το Ισραήλ σκοπεύει να επεκτείνει τη γραμμή ασφαλείας του στα νοτιοανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με τη βοήθεια των Κούρδων του YPG. Ο στόχος είναι να ελέγχουν περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, για να δημιουργήσουν ένα κουρδικό buffer που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο ρόλος της Ρωσίας και του Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, παίζει έναν διπλό ρόλο στην περιοχή. Η Ρωσία, διατηρώντας στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενθαρρύνει το καθεστώς να παραμείνει σιωπηλό μπροστά στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, ώστε να αποφύγει την κλιμάκωση. Ο Πούτιν έχει επιτύχει μακροχρόνιες συμφωνίες για την εκμετάλλευση λιμανιών και αεροδρομίων στη Συρία, εξασφαλίζοντας στρατηγικά συμφέροντα για τη Ρωσία.
Οι δηλώσεις από την Άγκυρα τονίζουν ότι η Ρωσία, παρά τις ανοιχτές της σχέσεις με τη Συρία, συνεργάζεται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός άτυπου “μοιράσματος” επιρροής στην περιοχή. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει τον Άσαντ ότι η αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ ή στις επιθέσεις των Κούρδων θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος του.
Το Δίλημμα της Τουρκίας
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα: είτε να αποδεχτεί το σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ για τη δημιουργία του κουρδικού κράτους και να προσπαθήσει να το διαχειριστεί, είτε να το αντιπαλέψει, ρισκάροντας την περαιτέρω απομόνωση της στη διεθνή σκηνή. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι, εάν δεν αναλάβει δράση, το νέο κουρδικό κράτος θα αποτελέσει βάση για το PKK, ενισχύοντας την τρομοκρατική απειλή στα σύνορα της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του ότι μετά την επέκταση της ισραηλινής επιρροής στη Γάζα και τον Λίβανο, το επόμενο μέτωπο που θα επιδιώξει να ελέγξει το Ισραήλ θα είναι η Συρία και τα τουρκικά σύνορα. Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα της, καθώς αυτό θα υπονόμευε την ασφάλειά της και θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση.
Η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη σιωπηρή συμφωνία της Ρωσίας, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Τουρκία. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η δημιουργία ενός κουρδικού buffer θα υπονομεύσει την εθνική της ασφάλεια και θα ενισχύσει την τρομοκρατική απειλή του PKK. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναχαιτίσει αυτό το σχέδιο, η διεθνής υποστήριξη προς τους Κούρδους φαίνεται να εδραιώνεται.
Πηγές:
του Δημήτρη Κουτσούκου