του Δημήτρη Κουτσούκου
Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα για τις εκλογές του 2024 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε μέσω του Twitter, έφερε στο προσκήνιο τις απόψεις και τα συναισθήματα πολλών ξένων ηγετών, οι οποίοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο του Μπάιντεν και την κατανόησή τους για την δύσκολη απόφαση που έλαβε.
Ευρώπη: Σεβασμός και Εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για τη «φιλία και τη σταθερή υποστήριξή του προς τον ισραηλινό λαό» και τον χαρακτηρίζοντας «πραγματικό σύμμαχο του εβραϊκού λαού».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στις «δύσκολες αποφάσεις» του Μπάιντεν που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο ασφαλέστερους και τη δημοκρατία ισχυρότερη
Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ, εξέφρασαν τον σεβασμό τους για την απόφαση του Μπάιντεν, τονίζοντας την πολυετή υπηρεσία του προς τον αμερικανικό λαό. Στην Ιρλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι άκουσε την είδηση «με θλίψη και θαυμασμό», περιγράφοντας τον Μπάιντεν ως «σταθερό φίλο της Ιρλανδίας».
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την εκτίμησή του για τα επιτεύγματα του Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσφέρει πολλά στη χώρα του, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αναγνώρισε τη συμβολή του Μπάιντεν στη στενή διατλαντική συνεργασία, την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου. Ο Σολτς τόνισε ότι η απόφαση του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία αξίζει σεβασμό.
Ασία: Σταθερότητα και Συνεργασία
Στην Ασία, η απόφαση του Μπάιντεν σχολιάστηκε με έμφαση στη σταθερότητα και τη συνεργασία που προσέφερε η θητεία του. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την υποστήριξη του Μπάιντεν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γελ, τόνισε τη σημασία της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών και την προσωπική δέσμευση του Μπάιντεν στην ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου