Δεύτερη ευκαιρία για όσα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» ήταν μέχρι πρότινος στον αέρα δίνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Από τη ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.
Οι πολίτες μπορούν πλέον μέχρι τις 31/12/2020 να διεκδικήσουν εκ νέου τις περιουσίες τους. Πρόκειται για τις 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για τις 14 που έληξαν μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Παράλληλα, δίνεται οριζόντια παράταση ενός έτους για όσες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα. Τα συγκεκριμένα προγράμματα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, ωστόσο με τη ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου όπου και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.
Στο… μισό
Σημειώνεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν μετέωρα και αυτό γιατί η τότε νομοθετική ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συμπεριελάμβανε τα συγκεκριμένα προγράμματα. Μάλιστα, κύκλοι του ΥΠΕΝ διαμήνυαν ότι δεν μπορούσε να δοθεί αναδρομική παράταση για τις περιοχές που έμεναν εκτός, παρά το γεγονός πως υπήρχε από το 2017 δέσμευση του πρώην υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη πως το ζήτημα θα επιλυθεί.