Για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Ειδικότερα, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση αυτή δε βρίσκεται καν στο τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, «το κόστος αθροιστικά είναι 7,8 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν». Ακόμα και αν υπήρχαν, δε θα έπρεπε να δαπανηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”, αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Σπύρο Δημητρέλη, Διευθυντή του Capital.gr, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από το credit rating της χώρας, όσο και από τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ερωτηθείς για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα μίλησε για εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με το αν η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ανατρέπει τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά είναι ο ίδιος, καθώς προβλέπεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δαπανών που μένει σταθερό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών για παράδειγμα. “Η δική μου γενιά βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να είμαστε συντηρητικοί από τη μία και να προωθούμε από την άλλη εκείνες τις αλλαγές που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας”, εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το συμφέρον της χώρας και η σταθερότητα αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να συζητηθούν οι νέες κοινωνικές παροχές και να απαντηθούν οι πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες.