Η Συνταγματική Αναθεώρηση και τα νομοσχέδια για την οικονομία θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διατηρούν τη θετική τους προοπτική για την Ελλάδα.
Μπορεί η πολιτική σκηνή να κερδίζει τις εντυπώσεις, όμως οι προβολείς αναμένεται να στραφούν και στην οικονομία καθώς σειρά νομοθετημάτων θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη καθώς στις 28 του μηνός λήγει η παράταση ισχύος της ρύθμισης.
Εξίσου σημαντικά* η σταδιακή αποδέσμευση λογαριασμών που έχουν κατασχεθεί για οφειλές στην εφορία* η δυνατότητα ρύθμισης χρεών στην εφορία σε 120 δόσεις* οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, στο οποίο εντάσσονται και οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των ιερέων.
Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναμένεται να εκπέμψει ταυτόχρονα θετικά μηνύματα, καθώς παρά τις επιμέρους διαφορές των κομμάτων, ευρύτερες συγκλίσεις έχουν καταγραφεί στα άρθρα περί ευθύνης υπουργών, περί βουλευτικής ασυλίας, και περί αποσύνδεσης της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.
Σε αρκετά νομοσχέδια, ειδικά για το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους θεσμούς δεδομένου ότι η επίλυση του κλείνει ένα μεγάλο «μέτωπο» για τη σύνταξη και δημοσιοποίηση της δεύτερης έκθεσης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης στις 27 Φεβρουαρίου.
Τα συμπεράσματα αυτής θα αποτελέσουν τη βάση ώστε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να εγκρίνει την εκταμίευση μέρους των κερδών από τη διακράτηση ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Η απόφαση εκταμίευσης θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις αγορές, τους σχεδιασμούς της Αθήνας για μία ακόμα έκδοση ομολόγου αλλά και για τους οίκους αξιολόγησης. Ο οίκος Fitch διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία με προοπτική σταθερή ενώ την 1η Μαρτίου, αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Μoody`s.
Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ Ρ. Αλεξοπούλου
Μοιράσου το άρθρο: