Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο: Πρόκειται για το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα της ανατολικής Μεσογείου. Από μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόθεση της κυπριακής δημοκρατίας να δημιουργήσει τερματικό.
Δημιουργεί μια προσδοκία ότι θα έχουμε και άλλες ανακαλύψεις που θα βάλουν την Κύπρο στο ενεργειακό παιχνίδι. Το κρισιμότερο όλων είναι, αν η ΕΕ που βλέπει ότι η νοτιονατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε μια εναλλακτική προμήθειας έναντι της Ρωσίας και ότι δύο κράτη μέλη της δραστηριοποιούνται εκεί, θα στηρίξει συνολικά τις δύο αυτές χώρες.
Θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης στην Τουρκία αλλά και η Τουρκία μπορεί, πιέζοντας τις εταιρίες με τσαμπουκάδες και εκφοβισμούς, να καταφέρει να γίνουν οι συζητήσεις για κυπριακό αλλά με όρους που η ίδια θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στις δικές της θέσεις. Το φυσικό αέριο δε δίνει πλεονέκτημα στην Κύπρο, αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί για να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Μοιράσου το άρθρο: