Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και τεχνολογικά ανεπτυγμένης στρατιωτικής δύναμης.
Η στρατηγική αυτή αποτελεί μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα στην αιχμή των προκλήσεων ασφαλείας της νέας εποχής, ενσωματώνοντας καινοτομίες, αναδιάρθρωση δομών και νέα αμυντικά συστήματα.
Ένας βασικός άξονας του σχεδίου είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων εξοπλισμού, τα οποία περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό μεγάλων μονάδων και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Όπως σημείωσε ο Υπουργός, το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, όπως οι φρεγάτες, τα υποβρύχια και οι πυραυλάκατοι, ενώ παράλληλα προωθούνται νέες συμφωνίες για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Στόχος είναι να μεταφερθούν στην ελληνική ναυτική βιομηχανία σημαντικά κεφάλαια, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Ένα άλλο στοιχείο του σχεδίου είναι η έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη. Το Υπουργείο, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), προωθεί συνεργασίες με ελληνικές αμυντικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και διεθνείς συνέργειες με άλλα οικοσυστήματα καινοτομίας.
Το σύστημα anti-drone «Κένταυρος» είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα επιτυχίας αυτής της στρατηγικής, το οποίο δοκιμάστηκε και ήδη ενσωματώνεται στις ελληνικές φρεγάτες.
Η μεταρρύθμιση των στρατιωτικών δυνάμεων δεν περιορίζεται μόνο σε νέα συστήματα και εξοπλισμούς αλλά περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ενιαίου και ευέλικτου στρατιωτικού οικοσυστήματος.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι προγραμματίζεται η μείωση του αριθμού των σχηματισμών και η ενοποίηση των δομών για να αυξηθεί η πυκνότητα των μονάδων και να αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, ο στρατός θα καταστεί πιο ευέλικτος και κατάλληλος για τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Στο Ναυτικό, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σημαντικές αναβαθμίσεις με στόχο την απόκτηση δυνατότητας στρατηγικού πλήγματος για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι αποτρεπτικές δυνατότητες του Στρατού με την εισαγωγή anti-drone μονάδων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση των επικοινωνιών με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων για ασφαλείς επικοινωνίες και δυνατότητες κυβερνοάμυνας και κυβερνοεπιθέσεων, στοιχεία απαραίτητα για την ασφάλεια της χώρας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη.
Σημαντική πτυχή του σχεδίου αποτελεί και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προσέλκυση στελεχών μέσω καλύτερων συνθηκών εργασίας, ενίσχυσης των στρατιωτικών σχολών και βελτιώσεων στις παροχές προς τις οικογένειες των στρατιωτικών. «Πρέπει να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε στελέχη», τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Το σχέδιο, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή αλλά μια εθνική στρατηγική, που απαιτεί τη συνδρομή και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Το μέλλον της εθνικής ασφάλειας της χώρας βασίζεται στη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα καταστήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περισσότερο αξιόπιστες και αποτελεσματικές απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σχετικά με το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, την αναδιάρθρωση δομών και την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών για την ασφάλεια του έθνους.
του Δημήτρη Κουτσούκου