Σε εξέλιξη η επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από την Μυτιλήνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα χαράματα σημερα, στη Μυτιλήνη η επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Οι πρώτοι 640 θα επιβιβαστούν στις 8 το πρωί στο το πλοίο «Καλντέρα Βιστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοιο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Η μετακίνηση θα γίνει σε δύο δόσεις και πρώτος προορισμός είναι η Νέα Καβάλα, ενώ μετά θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός σε δομές ανάλογα με το προφίλ τους. Πρόκειται για την αρχή μιας μεγάλης επιχείρησης αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών ροών και αποσυμφόρησης νησιών όπως η Λέσβος και η Σάμος, που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο επτά μέτρων που ανακοινώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Την ώρα που εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθαναν στις ακτές του Λέσβου -300 αφίξεις μόνο το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου- ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για «πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η χώρα έγινε hotspot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών», ανέφερε στη ανακοίνωση το υπουργείο, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία τετραετία, τονίζοντας παράλληλα τη χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σύμφωνα με το υπουργείο, πλέον «υπάρχει πολιτική» όσον αφορά τα μεταναστευτικά θέματα και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και αυτή «βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια «οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως “δομές φιλοξενίας” και “κέντρα υποδοχής”», ενώ όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση «το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα – “σουρωτήρι”, χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους, που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων».

Oπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια».