Σκηνικό πολέμου στα νησιά

Προσφυγικό Ελλάδα: Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη πορεία πολιτών και φορέων προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Προσφυγικό Ελλάδα: Την ίδια ώρα, στα συγκεκριμένα σημεία κάτοικοι των περιοχών συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καράβας από τη μεριά του Μανταμάδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή της Καράβας φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο μετά από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ.

Tρεις είναι οι εστίες της φωτιάς με την Πυροσβεστική να έχει επικεντρωθεί στην πρώτη που είναι και η μεγαλύτερη εστία. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Εξάλλου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Το Νησί, άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στον π. Στρατή Γιουσμά στην Καράβα, καθώς επιχείρησε να περάσει με τα πόδια από την κλούβα για να δει τους Μανταμαδιώτες που έχουν αποκλειστεί από την άλλη πλευρά.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την αποχώρηση των ΜΑΤ. Η πορεία κατέληξε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σήμερα Τετάρτη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι σε ισχύ γενική απεργία που αποφάσισαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας, ενώ από το πρωί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Στην απεργία συμμετέχουν έμποροι, η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου.

Απογοήτευση για την αδικαιολόγητη χρήση βίας
O δημοσιογράφος του «lesvosnews.gr» Γιάννης Σινάνης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έδωσε το κλίμα το οποίο επικρατεί στα νησιά λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ. Όπως είπε ο κ. Σινάνης τα πάντα είναι κλειστά και επικρατεί μία απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το ζήτημα σε Λέσβο και στην Χίο για τη δημιουργία τα κέντρα κλειστών δομών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σινάνης σχολιάζοντας τα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν ανάμεσα σε νησιώτες και άνδρες των δυνάμεων των ΜΑΤ, υποστήριξε ότι η προκλητικότητα των ΜΑΤ ήταν τεράστια και υπήρξε αδικαιολόγητη χρήση βίας, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων.

Γ. Στάντζος: «Κάνουμε έκκληση να φύγουν τα ΜΑΤ που ήρθαν για καταστολή»
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γ. Στάντζος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου για τα κλειστά κέντρα και τις συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ. «Η παρουσία των ΜΑΤ οδηγεί σε αδιέξοξο, μόνη λύση η αποσυμφόρηση των νησιών».

Συνεχίζουν τις εργασίες οι μπουλντόζες
Συνεχίζονται μέρα και νύχτα οι εργασίες στη Λέσβο, για την κατασκευή της νέας κλειστής δομής στην περιοχή Καράβα στη Μυτιλήνη. Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά από χθες, στο περιθώριο των επεισοδίων και συνέχισαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια.

Διαμαρτυρία το απόγευμα στη Βουλή
Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Β. Σοφίας, απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους». Μεταξύ άλλων, στη διαμαρτυρία θα μετάσχουν η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα.

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ζητώ να πέσουν οι τόνοι στα νησιά»
Στο περιθώριο των δηλώσεων στο Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα νησιά, με την έναρξη των έργων για τις νέες κλειστές δομές: «Από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται μακριά από τους αστικούς ιστούς. Είναι ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και από εκεί, όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προσέλευσής τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της ομιλίας του και συνέχισε:

«Η πολιτική μας άλλαξε, τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και αυτό μας το επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Και τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται καλύτερα. Το νομικό μας πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις μας υλοποιούνται. Ζητώ να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι προς όφελος της χώρας να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές».

«Μην έρχεστε όσοι δεν δικαιούστε άσυλο»
«Θέλω από την Αλεξανδρούπολη να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας… Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος που σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

Μηταράκης: Διάλογος με τους δημάρχους τη Δευτέρα για τις νέες δομές
«Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να μείνουν αθωράκιστες στις ροές του 2019. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Οι κλειστές δομές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των νησιωτών», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για το μεταναστευτικό, έκανε γνωστό ότι έχει καλέσει σε διάλογο τη Δευτέρα τους δημάρχους των νησιών για να συζητήσουν το οργανωτικό κομμάτι για το πώς θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές, σε Μόρια, Καρά Τεπέ και Βιάλ.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις τοπικές αρχές προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην χτυπήσει κανείς. Ξεκαθάρισε ότι οι δομές στα πέντε νησιά δεν θα είναι τεράστιες και οι θέσεις θα είναι 20.000. Επίσης, η παραμονή δεν θα είναι για πάντα αλλά στόχος είναι οι θετικές αποφάσεις ασύλου να φεύγουν στους δύο μήνες και οι αρνητικές στους έξι με μέση παραμονή τους τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν και εντός του Απριλίου θα γίνει εκκένωση των δομών από όσους δεν δικαιούνται δικαίωμα φιλοξενίας.

Εσωκομματικές δυσκολίες για τη ΝΔ στα νησιά
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί προξενούν εσωκομματικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο. Ήδη, στις 9 Ιανουαρίου την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου υπέβαλε ο Στρατής Καραγεωργίου, διαφωνώντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κυρίως για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις ΝΟΔΕ Σάμου και Χίου.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σάμου, Γιάννης Μάρκος, θα συνεδριάσουν τα μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής με σκοπό να στείλουν τις μαζικές παραιτήσεις τούς στα κεντρικά του κόμματος, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης. «Στείλαμε επιστολές στον πρωθυπουργό και στους αρμοδίους. Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη. Πόση πλάτη να βάλουμε; Έχουμε βγει από τα ρούχα μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρκου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη».

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στα τρία νησιά κατά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου ήταν: 45,65% στη Χίο, 34,13 % στη Σάμο και 38,99% στη Λέσβο.