Σε μια εποχή που οι κάτοικοι των περισσότερων χωρών που ζουν μακριά από την πατρίδα τους, ψηφίζουν κανονικά και συνδιαμορφώνουν την πολιτική κατάσταση, στην Ελλάδα ακόμη γίνεται συζήτηση για το αν μπορεί να γίνει αυτό.
Κι ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων, η κυβέρνηση κωφεύει. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες Ελληνες, στην πλειονότητά τους νέοι, έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και διαμένουν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Κι όμως, δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους και να κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα τους. Αντί η κυβέρνηση της Αριστεράς να δώσει το παράδειγμα προσφέροντας τη δυνατότητα να ψηφίσουν και οι Ελληνες του εξωτερικού, επιχειρεί να «μαγειρέψει» μια ρύθμιση που είναι και αντισυνταγματική.
Μόλις τον περασμένο Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει για το θέμα ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Το πρόσχημα αυτή τη φορά είναι η ψήφος των εγγεγραμμένων στους καταλόγους οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό. Θα ήθελα, λοιπόν, να του απαντήσω ότι κρούει ανοιχτές θύρες, διότι αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η δική του παράταξη και η δική του Κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως.
Τα παιδιά του brain drain, ναι, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους, διότι είναι τελείως διαφορετικό αυτό σε σχέση με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν και αφορούν ενδεχομένως μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς. Δεσμεύομαι ότι θα κατατεθεί αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών».
Με τον τρόπο αυτό κ. Τσίπρας έκανε έναν άτυπο διαχωρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού: έκανε λόγο για «τα παιδιά του brain drain» και από την άλλη για τους «μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς».
Η αποκάλυψη που έκανε η «Καθημερινή» για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, δείχνει ότι το Μαξίμου φοβάται. Αλλά και ότι στα… υπόγεια στήνονται εκλογομαγειράματα και πολιτικές κουζίνες που δεν έχουν προηγούμενο. Σύμφωνα με το σχέδιο – έκτρωμα που αποκάλυψε η εφημερίδα, θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού αλλά η ψήφος του δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της Επικράτειας. Θα έχουμε δηλαδή επί της ουσίας δύο εκλογικές διαδικασίες.
Μια για την ελληνική επικράτεια από την οποία θα εκλέγονται 297 και όχι 300 βουλευτές και άλλη μια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψηφίους όπου θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μέσω των προξενείων.
Ψήφοι δύο ταχυτήτων δηλαδή κι ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στο αν τελικά είναι συνταγματική μια τέτοια πρόταση καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται προδήλως η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.
Αυτό γιατί 10 εκατ. ψηφίσαντες στην επικράτεια θα επιλέγουν 297 βουλευτές και περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις τρεις βουλευτές. Για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Βουλή.
Η αντίδραση της ΝΔ
Να μην διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο προωθείται ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση, σημειώνει και προσθέτει ότι η «κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.
Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.
Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».