Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό κάλεσε πολίτες και στρατό σε ανατροπή του προέδρου Μαδούρο και ανακοίνωσε την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ. Η κυβέρνηση Μαδούρο καταγγέλλει μίνι πραξικόπημα και δηλώνει ότι θα το καταστείλει. Τα δυο στρατόπεδα έχουν λάβει θέσεις μάχης στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καράκας κοντά στην αεροπορική βάση Καρλότα, όπου σημειώνονται συγκρούσεις στους γύρω δρόμους μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του Γουαϊδό αλλά και ενόπλων ανδρών με στρατιωτική περιβολή. Για τουλάχιστον 52 τραυματίες έκαναν λόγο τοπικές αρχές τις οποίες επικαλείται το Associated Press. Ο Δημήτρης Πάντουλας που ζει και εργάζεται στο Καράκας μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.
Για κλίμα μεγάλης ανησυχίας, λογοκρισία και έλλειψη ενημέρωσης, έκανε λόγο ο Δημήτρης Παντουλας καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός αναλυτής ο οποίος ζει στη Βενεζουέλα. «Το 80% στρατού παραμένει στο πλευρό του Μαδούρο από όσα ξέρουμε μέχρις στιγμής, αλλά όλα είναι ρευστά. Δεν έχουμε νεκρούς, αλλά ακούσαμε για 10 με 15 τραυματίες» είπε.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις ότι Έλληνες υπήκοοι διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.
Από την περιοχή γύρω από τη βάση Καρλότα υψώνεται καπνός και ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολεί.
«Βλέπουμε έναν στρατιώτη να πετάει μακριά το δακρυγόνα. Τα δακρυγόνα χρησιμοποιούνται κατά του στρατού. Αυτό προκαλεί έκπληξη. Είναι κάτι καινούργιο, δημιουργεί νέα δεδομένα. Δεν αποδεικνύει ότι τα άτομα που φορούν στρατιωτικές στολές και είναι στο πλευρό των διαδηλωτών είναι στρατιώτες της Βενεζουέλας, αλλά πολλοί από αυτούς φαίνεται να ξέρουν καλά τι κάνουν» σημείωσε δημοσιογράφος του CNN.
AP Photo/Ariana CubillosΒίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου δείχνει ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας να παρασύρει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, πετώντας πέτρες.
DIRECTO https://t.co/7G0o6abAaL Un vehículo militar ha embestido y arrollado a un grupo de civiles en la plaza Altamira en Caracas, donde se concentran decenas de opositores, lo que ha avivado la protesta pic.twitter.com/4q4S3cBx9I
— EL PAÍS (@el_pais) April 30, 2019
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε στο λαιμό από σφαίρα.
AP Photo/Fernando LlanoΗ ένταση άρχισε να κλιμακώνεται μετά το τρίλεπτο βίντεο που ανήρτησε στο τουίτερ ο Γκουαϊδό. Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, έχοντας δίπλα του άνδρες με στρατιωτική στολή και το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, προανήγγειλε την τελική φάση της επιχείρησης για την εκδίωξη του Νίκολας Μαδούρο από την εξουσία. Ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι έχει στρατιωτική στήριξη και καλώντας ακόμη περισσότερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να σταθούν στο πλευρό του.
Σε μήνυμά του στο twitter ο Νίκολας Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων εξακολουθεί να τον στηρίζει.
Κι ενώ υποστηρικτές του Μαδούρο έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό Μέγαρο, η κυβέρνηση κατηγόρησε αρχικά τον Γουαϊδό για απόπειρα πραξικοπήματος «δείχνοντας» ως υποκινητή την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε tweet πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο υποβάθμισε τα περί πραξικοπήματος και έκανε λόγο για «πράξεις βίας» οι οποίες έχουν «μερικώς κατασταλεί». Παράλληλα, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος».
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε «ασήμαντη» και «μικρού μεγέθους». Ο στρατός έδωσε «άμεση απάντηση» σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα «εξαπατήθηκαν» και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα: «Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον» είπε στο Reuters.
Την ίδια ώρα από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις ΗΠΑ καλούσε τον λαό της Βενεζουέλας «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο. «Δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα. Είναι μια συνταγματική διαδικασία του βενεζουελάνικου λαού υπό την ηγεσία ενός πολίτη, του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαΐδό. Χρησιμοποιούμε τις στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουμε το Σύνταγμα», είπε ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.
Τηλεοπτική κάλυψη των εξελίξεων στη Βενεζουέλα από το T13
Διεθνείς αντιδράσεις
Πενήντα χώρες -με πρώτη τις ΗΠΑ- έχουν αποδεχτεί τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Την κατάσταση στη Βενεζουέλα παρακολουθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα με μήνυμά του στο Twitter τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Καράκας. «Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα πραξικοπήματα, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, στενός σύμμαχος του Μαδούρο. «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων», πρόσθεσε.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN, Βίντεο: Λ. Παπαδοπούλου, Ευγ. Μυρίδου
Μοιράσου το άρθρο: