Βρυξέλλες, Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης για την Ελλάδα, σε υψηλότερα ποσοστά από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, με σταθερή ανάπτυξη στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, και συνέχιση της ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, καταγράφεται στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην έκθεση χαρακτηρίζονται ως θετικές οι εξελίξεις για την άνοδο των εξαγωγών και της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα μας. Σημειώνεται επίσης ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, ενώ επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερο επίτευγμα της Προεδρίας του» την διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εκθειάζοντας την αξιοπρέπεια του και την προσαρμοστικότητα του ελληνικού λαού στις μεταρρυθμίσεις.
Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν έχουν εκπλήξεις, καθώς διαβλέπουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται για έβδομη συνεχή χρονιά το 2019, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτή όμως η οικονομική ανάπτυξη θα βασίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια δραστηριότητα. Και αυτό είναι μια πρόκληση για το άμεσο μέλλον.
Για την Ελλάδα προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη στο 2,2% του ΑΕΠ και για το τρέχον έτος και για το 2020, ποσοστό υψηλότερο από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους αφούγια τις χώρες της Ευρωζώνης η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και στο 1,5% για το 2020, ενώ για το σύνολο της ΕΕ των 27 στο 1,4% για το 2019 και στο 1,7% για το 2020.
Η εικόνα για την Ελλάδα είναι σαφώς βελτιωμένη από εκείνη των φθινοπωρινών προβλέψεων κατά 10% προς τα πάνω ενώ και οι παρατηρήσεις στο ειδικό κεφάλαιο αποδίδουν θετική εικόνα με την καταγραφή αύξησης 1,9% το 2018 στο πραγματικό ΑΕΠ, κυρίως λόγω των καθαρών εξαγωγών, που κατέγραψαν πραγματική αύξηση στο 8,7%.
Η Επιτροπή εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ανθεκτική παρά την επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας:
Υπο-απορρόφηση του προϋπολογισμού στις δημόσιες επενδύσεις, καιανάκαμψη για το 2020 στις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά με αυξημένο κόστος εργασίας που θα συμπιέσει το περιθώριο κέρδους ορισμένων επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή προβλέπει επίτευξη των συμφωνημένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει πως η εκκαθάριση των συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις με δημοσιονομικό κόστος αντιπροσωπεύουν κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Θετική είναι και η πρόβλεψη μείωσης του δημόσιου χρέους στο 168,9% του ΑΕΠ για το 2020, από το 181,1% που είχε φτάσει το 2018.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος. Αναφορικά με το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί για το 2020, αλλά η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του, η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, που θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά προσώρας οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως.
Σήμερα, ο Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ευελιξίας δημοσιονομικών χειρισμών από την ελληνική κυβέρνηση εφόσον το Eurogroup κρίνει ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν διαβλέπει τη δυνατότητα αλλαγών στο αφορολόγητο ή την καταβολή 13ου μισθού και συντάξεων, καθώς περιορίστηκε να επισημάνει τις καλές προβλέψεις για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο: