Σε μια ιστορική συνεδρίαση η Βουλή έδωσε το πράσινο φως για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αν και το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικό και ηθικό χρέος τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσαν τη συναίνεσή τους, υποστήριξαν ωστόσο ότι πρόκειται για προεκλογική κίνηση.
Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».
Νωρίτερα, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Οι ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών
Τσίπρας: Οφείλουμε να μνημονεύουμε όσους πολέμησαν ενάντια στο φασισμό
«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος» επεσήμανε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν & να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία & την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 17, 2019
«Δεν έχω να συγκρουστώ με την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα με την αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ακούγοντας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, που μίλησε πριν αντέδρασε.
«Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε «ουδείς αναμάρτητος» κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε «και ένα μάρκο να ήταν», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος
Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Μητσοτάκης:Η διεκδίκηση είναι νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή
Ξέραμε και ξέρουμε ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη επιτροπή της Βουλής δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς «ήρθαν οι κάλπες του 2015» αι προσέθεσε ότι «τα συμπεράσματά της είναι τα μόνα που διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα υιοθέτησε από την επόμενη Επιτροπή που συστάθηκε από την κα Κωνσταντοπούλου».
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια». «Δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2015 στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και πρόσθετε ότι είναι διμερές θέμα το οποίο έχει πρωτίστως ηθική σημασία. Απάντησε η κ. Μέρκελ με τις γνωστές θέσεις» ανέφερε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε επίσης ότι ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή, και τόνισε: «Και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας».
Γεννηματά:Στηρίζω τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής
«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό:- πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις – αποπληρωμή του κατοχικού δανείου – επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το κατοχικό δάνειο «η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Είναι ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το ζήτημα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθυμίζοντας τις ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1965, τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κάρολου Παπούλια και του Γ. Α Μαγκάκη, την αντίστοιχη του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012 στη Χάγη και τα αιτήματα προς τη Γερμανία των Μ. Παπαϊωάννου και Φ. Σαχινίδη, επίσης το 2012.
Όπως είπε η κ. Γεννηματά, η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως το θυμήθηκε για προεκλογικούς λόγους, για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει.
Κατέκρινε τη στάση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερό στη συζήτηση οι νοσταλγοί του φασισμού να μας κουνούν το δάκτυλο. Ας διαβάσουν για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα εναντίον του ανθρωπισμού και των αμάχων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και φασίστες».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία».
Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».
«Ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και απέδωσε το χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.
Λεβέντης: Έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση
«Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει ψήφους από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Κουτσούμπα, την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα», είπε ειδικότερα ο Βασίλης Λεβέντης και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα. «Είστε 4 χρόνια κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα μπορούσατε να το έχετε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Ποιος εμπόδιζε να το φέρετε προς ψήφιση;», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και προσέθεσε: «έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση. Σε αυτές τις δεκαετίες κάποιοι κυβερνούσαν στην Ελλάδα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ποιος εμπόδιζε τον Καραμανλή, τον Σαμαρά που κυβέρνησαν εκ δεξιών; Η Γερμανία δεν ανησυχεί καθόλου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Συνήθως όταν υπάρχει απαίτηση εγείρεται ανησυχία. Αλλά δεν βλέπω να ανησυχούν οι Γερμανοί. Θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει με ένα δάνειο 160 εκατομμυρίων μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία».
Ο κ. Λεβέντης είπε ότι «η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει υπέρ της διεκδίκησης διότι είναι εθνική και δίκαιη απαίτηση, διότι υπήρξε θηριωδία και διότι στοιχειοθετούνται οι απαιτήσεις».
Αναγνωστοπούλου:Η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα όπλα για τη διεκδίκησή τους
«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι συγκροτημένο και απολύτως τεκμηριωμένο και αποτελεί οδηγό για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει, σε όλα τα επίπεδα, όλα τα απαραίτητα όπλα για να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τις γερμανικές οφειλές που είναι ένα πρόβλημα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό».
Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις».
«Από αυτό το βήμα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θα πω ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη Χούντα, να έχει αποποιηθεί των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν τις οφειλές που έχει απέναντι στο ελληνικό κράτος το γερμανικό κράτος», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν πως θα συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική και να μην επιτρέψουν, όπως είπε, να εξελιχθεί αυτό το εθνικό θέμα σε αλληλοκατηγορίες για το τι έκανε η μία κυβέρνηση ή η άλλη.Η κ. Αναγνωστόπουλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο του 2015 έθεσε το θέμα στο πιο επίσημο και υψηλό επίπεδο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.Πρόσθεσε ακόμα ότι «από το 2016, το ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, όρισε τη συλλογή όλου του αρχειακού υλικού που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες σελίδες και το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα».Χαρακτήρισε, επίσης, «ισχυρό χαρτί για τη χώρα τη ρηματική διακοίνωση του 1995», ενώ χαρακτήρισε τεράστιας αξίας και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά από τη γερμανική πλευρά υπάρχει αυτόνομη κίνηση πολιτών, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής ζωής που μπαίνουν στο πλευρό της Ελλάδας».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke είναι σταθερά υπέρ των αξιώσεων της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό τη στιγμή που η Γερμανία με επίσημο τρόπο επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα.
Ζορμπά: Η συνεργασία σε διμερές και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη
«Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει τη συστηματική καταγραφή των αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής δουλειάς, είναι σημείο αναφοράς στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί ή καταστραφεί στη περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Η κ. Ζορμπά, έδωσε έμφαση στο καθοριστικό και αποτελεσματικό ρόλο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν από ιδιώτες και ιδρύματα οι οικειοθελείς δηλώσεις για επιστροφή πολλών άλλων αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί η απωλεσθεί και για τα οποία υπάρχει φωτογραφική ή σχεδιαστική αποτύπωση.
«Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης στοιχείων σε μουσεία και άλλους χώρους για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, προσεγγίζουμε το θέμα με νηφαλιότητα, επιμονή και με επιστημονική έρευνα. Η συνεργασία σε διμερές και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για να κλείσουν οι πληγές στο σώμα της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.
Καλογήρου: Το πόρισμα αποτελεί ένα ενιαίο εργαλείο διεκδίκησης
Οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες είναι αυτές που θα κρίνουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος χαρακτήρισε «αποφασιστική ενέργεια άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας και εργαλείο για τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή φόρα» την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που συζητεί σήμερα η Ολομέλεια.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου, το πόρισμα αυτό αποτελεί όμως και ένα ενιαίο εργαλείο διεκδίκησης σε κοινή γραμμή για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, ασχολείται με τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα: τις πολεμικές επανορθώσεις για τη διάλυση των υποδομών, το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Παρότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε ότι «μείναμε πίσω ως προς την επικαιροποίηση των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στα θύματα και τις ζημιές», παρατήρησε ότι «αυτός ο κομματικός διαγκωνισμός και ο αντιπολιτευτικός οίστρος δεν χωράει στη σημερινή συζήτηση και αξιολογείται».
Μαυρωτάς:Η χώρα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της
«Η χώρα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της για τις γερμανικές οφειλές, αλλά η προσπάθεια χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μόνο κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και εντυπωσιασμού» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και προσθέτει «καμία λήθη, καμία παραγραφή, κανένα μίσος, καμία μικροπολιτική εκμετάλλευση».
Η χώρα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της για τις γερμανικές οφειλές, αλλά η προσπάθεια χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μόνο κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και εντυπωσιασμού. Καμία λήθη, καμία παραγραφή, κανένα μίσος, καμία μικροπολιτική εκμετάλλευση #topotami #vouli
— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) April 17, 2019
Τσαρουχά:Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα που δικαιώνει τους αγώνες των ΑΝΕΛ
«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα που δικαιώνει τους αγώνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπογράμμισε στην ομιλία της στη Βουλή, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήρισαν ‘ανεδαφική’ την πάγια απαίτηση των ΑΝΕΛ για αποζημιώσεις, που το γερμανικό κράτος οφείλει στην πατρίδα μας».
«Σας καταλαβαίνουμε γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις και σε δένουν συμφέροντα» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν χρωστούν κανένα γραμμάτιο σε κανένα συμφέρον».
Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά απέδωσε την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμού «συνεννοήσεις με εξωγενείς παράγοντες ‘κάτω από το τραπέζι’ που βγαίνουν στο φως τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για τις οικονομικές κρίσεις που τραυμάτισαν τη χώρα μας».
Επισήμανε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν ποτέ, αν η Ελλάδα δεν γινόταν «ξανά ισχυρή στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό υλικό, αν δεν έβγαινε με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια και αν δεν γινόταν αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών».
Επίθεση Χρυσής Αυγής σε ΚΚΕ
Σε μείζονα πρόκληση προχώρησε νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, ο οποίο είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς.
Η παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.
«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.
Οι βουλευτές της ΧΑ επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».
«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες…» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.-
Η στάση της Γερμανίας
Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων λήξαν επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει».
Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Die Linke και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.
Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: