Τέσσερα χρόνια από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης! Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Και έτσι έγινε η αρχή…
Από την καρδιά της Μακεδονίας από την Θεσσαλονίκη, από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου., στην παραλία της Νύμφης του Θερμαϊκού, μια θάλασσα Ελλάδας, που από την αρχική νηνεμία σήκωσε κύμα και παρέσυρε όσους αμφισβήτησαν την Ιστορία!
Την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.
Η ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, μπροστά από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα, ήταν πρωτεργάτης της ενημέρωσης και αρωγός της διοργάνωσης, δίνοντας εικόνα σε όλο τον πλανήτη για το τί συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία μας, στην Ελλάδα μας!
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα.
Ο αγώνας για το αυταπόδεικτο συνεχίζεται!
Για την ιστορία θυμίζουμε επιγραμματικά τα γεγονότα.
Το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων Το συλλαλητήριο άρχισε να οργανώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν Παμμακεδονικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και χριστιανικά σωματεία από Κύπρο, Αυστραλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Κυπριακοί, καθώς και Ποντιακοί και Κρητικοί σύλλογοι. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν εννέα από τους συνολικά 82 ιεράρχες, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τις παραμονές του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία δεν ήταν υπέρ τέτοιου είδους διαδηλώσεων. Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο αριθμός έφτασε τις 90.000…. ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν πάνω από 800.000 άτομα.
Συνέχεια στην Αθήνα
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ιστορική ομιλία του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη: «Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία» -Ζήτησε δημοψήφισμα
Υπό τους ήχους του «Θα σημάνουν οι καμπάνες», ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα και αποθεώθηκε από τους χιλιάδες που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
Χαμογελώντας, σιγοτραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού που έχει συνθέσει και ακουγόταν από τα μεγάφωνα, ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, κάνοντας αναφορά σε εκείνους που επιτέθηκαν στο σπίτι του, το μεσημέρι του Σαββάτου, πετώντας μπογιές και γράφοντας σύνθημα, επειδή θα έδινε το παρών στο συλλαλητήριο.
Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, γιατί τότε θα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σε περίπτωση που αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «κουτοπονηριές» τις παραχωρήσεις των Σκοπίων.
Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ 9.9.2018
θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συλλαλητήριο των δακρυγόνων αφού μετά από ρίψη δεκάδων χημικών το πλήθος των διαδηλωτών διαλύθηκε την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ένας χρόνος μετά…
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 γίνεται στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κοσμοσυρροή, επεισόδια, τραυματισμοί πολιτών, φωτορεπόρτερ και αστυνομικών, αλλά και πολιτική κόντρα για τη χρήση χημικών από την Αστυνομία συνθέτουν τον απολογισμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα και έκανε τον «γύρο του κόσμου» μέσα από τα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ.
Το «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω επιστολής προς τους 300 της Βουλής ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την επιστολή του μουσικοσυνθέτη, ο οποίος χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη Συμφωνία, διάβασε σε εκατοντάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους ο Μιχάλης Πατσίκας από την οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσω της επιστολής του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ κάνει λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας.
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με 153 θετικές ψήφους, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την Συνθήκη των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία». Εκτός των 145 κυβερνητικών βουλευτών υπήρξαν οκτώ ακόμη που ψήφισαν υπέρ.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες εδώ και μια δεκαετία ματώνουν παλεύοντας σιωπηλά ο καθένας από το δικό του μετερίζι την οικονομική κρίση. Για τα εθνικά θέματα όμως, για την ΠΑΤΡΙΔΑ ανά πάσα στιγμή ορθώνει το ανάστημά του! Και αυτό έγινε με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό και έγραψαν ΙΣΤΟΡΙΑ!