Πολλά έθιμα αναβιώνουν την Καθαρά Δευτέρα, με τα περισσότερα να έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία, στη μακραίωνη λαϊκή παράδοση και την εποχή της τουρκοκρατίας. Όλα σηματοδοτούν την αρχή της προετοιμασίας για τη μεγάλη Σαρακοστή.
Μεταμφιεσμένοι τραγόμορφα και ζωσμένοι κουδούνια σε κάθε μέγεθος, κάτοικοι του χωριού Νέδουσα στον Ταΰγετο, βγαίνουν στα καλντερίμια προκαλώντας θόρυβο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Χορεύουν τραγουδούν και χτυπούν με δύναμη τα ραβδιά τους για να ξυπνήσουν τη γη. Οι κάτοικοι τους περιμένουν με κεράσματα στις αυλές, κι εκείνοι ανταποδίδουν με μουτζουρώματα, προστατεύοντάς τους από το κακό.
Το δρώμενο της Ευετηρίας, είναι ένα παμπάλαιο προδιονυσιακό έθιμο χιλιάδων ετών, το οποίο αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα, για την καλή χρονιά και πλούσια σοδειά της γης.
Με νταούλια, πίπιζες και κανόνια, ο Αγάς πάνω στο γαϊδούρι του κάνει θριαμβευτική είσοδο στην πύλη των Μεστών της Χίου.
Ο Αγάς φτάνει στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία του και θα γίνουν δίκες σε όλους, που θα φτάσουν στο χωριό για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα.
Το έθιμο με το δικαστήριο-παρωδία, έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα.
Με περιπαικτική διάθεση και άφθονο κέφι, ντόπιοι και επισκέπτες αναβίωσαν και φέτος εδώ στον Τύρναβο, το έθιμο του Μπουρανί.
Έτοιμα τα αερόστατα να γεμίσουν τον ουρανό του Πεντάλοφου Κοζάνης. Γινόταν από γειτονιά σε γειτονιά με σκοπό τη συνεννόηση κατοίκων.
Με τραγούδια ντύνουν τη νύφη, για να ακολουθήσει ο βλάχικος γάμος στη Θήβα. Στην κεντρική πλατεία το γλέντι έχει ξεκινήσει από νωρίς. Με τύμπανα, πίπιζες και παραδοσιακές φορεσιές των βλάχων, το ζευγάρι περνοδιαβαίνει στις γειτονιές. Το έθιμο εντάχθηκε φέτος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Επιμέλεια: Ν. Μολυβιάτη / Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς, Θ. Πυλιώτης, Μάνια Γκουσιάρη, Δέσποινα ΑμαραντίδουΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο: