Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας ανοίγει στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι Οθωμανοί συλλαμβάνουν 200 Αρμένιους διανοούμενους στην Κωνσταντινούπολη. Από εκείνη τη μέρα, πριν ακριβώς 110 χρόνια, ξεκινά ο εφιάλτης που θα στοιχίσει τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους: η Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα του 1915 όταν το καθεστώς των Νεότουρκων, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Ταλάατ Πασά, εξαπολύει τις πρώτες μαζικές συλλήψεις ηγετικών μορφών της αρμενικής κοινότητας: συγγραφείς, γιατρούς, δασκάλους, ιερείς, πολιτικούς. Οι πρώτοι 200 μεταφέρονται στις φυλακές της Άγκυρας, από όπου ελάχιστοι θα επιστρέψουν. Ήταν το προοίμιο ενός οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Νεότουρκοι, φοβούμενοι ότι οι Αρμένιοι μπορεί να συμμαχήσουν με τη Ρωσία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαπέλυσαν ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας. Εκτοπίσεις, βασανιστήρια, πορείες θανάτου στην έρημο, μαζικές εκτελέσεις. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν. Οι γυναίκες βιάστηκαν, τα παιδιά δόθηκαν σε τουρκικές οικογένειες ή δολοφονήθηκαν, οι άντρες εξοντώθηκαν πρώτοι.
Μέχρι το 1923, όταν πλέον είχε διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχε ιδρυθεί το τουρκικό κράτος, εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι είχαν βρει φρικτό θάνατο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην Ιστορία, αν και μέχρι σήμερα η Τουρκία αρνείται επίσημα να τη χαρακτηρίσει ως τέτοια.
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με κάθε χρόνο χιλιάδες Αρμένιους να συγκεντρώνονται στο Γερεβάν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.
Τασούλας: αποτελεί ύψιστη εθνική υποχρέωση η αποκατάσταση της αλήθειας και η διαρκής επαγρύπνηση
Στη σημερινή 110η θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρεται με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνοντας: «Θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη ενάμισι εκατομμυρίου αθώων θυμάτων της»
Ο κ. Τασούλας προσέθεσε ότι «αποτελεί ύψιστη εθνική υποχρέωση, τόσο προς τη μνήμη των ανθρώπων αυτών όσο και προς την ανθρώπινη συνείδησή μας, όχι μόνο η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση για την αποτροπή ανάλογων ειδεχθών εγκλημάτων στο μέλλον, που αντίστοιχα με τους Αρμένιους έχει υποστεί και ο ελληνισμός, καθώς και κάθε πράξης που υποκινεί, έργω και λόγω, τις διακρίσεις, τη μισαλλοδοξία και τη βία».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «μόνος δρόμος για την ανθρωπότητα δεν είναι άλλος από εκείνον της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δικαιοσύνης».
Μητσοτάκης: Τιμούμε τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας
«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, πριν από 110 χρόνια, μένοντας σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε μορφή βίας και μισαλλοδοξίας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Έλληνες και Αρμένιοι συνδέονται με κοινές εμπειρίες στο πέρασμα των καιρών. Εδώ, άλλωστε, βρήκαν καταφύγιο πολλά θύματα των διωγμών. Έγιναν μέρος του εθνικού ιστού και δημιουργικός βραχίονας της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και είναι ακατάλυτη η διαχρονική συμπόρευση των δύο λαών για Αλήθεια, Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη».