Ξεκίνησε στις 05.00 το πρωί “η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας”, όπως χαρακτηρίζεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η «Γαλάζια Πατρίδα». Η άσκηση, που ξεκίνησε με τον απόπλου των πλοίων από οκτώ λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχει στόχο να βελτιώσει το επίπεδο ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας για στρατιωτική δράση, αλλά και τις κοινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση να αποπλέουν από το λιμάνι Κοτσαέλι, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια προσομοίωσης μάχης θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.
Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı başladı https://t.co/C9f5hZedfj pic.twitter.com/2OPWSdnxi6
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 27, 2019
Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου οπότε και τα πλοία θα ελλιμενιστούν και θα είναι διαθέσιμα για να τα επισκεφθούν οι Τούρκοι πολίτες που στις 31 Μαρτίου καλούνται στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση ξεκίνησε μια ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις -την Πέμπτη- της Exxon Mobil, για τα ευρήματα στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην αεροναυτική άσκηση συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 22 αποβατικά σκάφη και 13 φρεγάτες, που συνοδεύονται από drones, ελικόπτερα και αεροπλάνα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ενώ δεν έχουν προσκληθεί ξένοι παρατηρητές, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε «στα δικαιώματα της Τουρκίας» και εμμέσως στο ενεργειακό, προειδοποιώντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να τα διαφυλάξει, όπως διαμήνυσε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κερασούντα.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην άσκηση μιλώντας για «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας» και προσέθεσε ότι «δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο.
Δεδομένο είναι πάντως το ρήγμα στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και οι δυσκολίες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον, ως απάντηση στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει πάγωμα της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία και φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου
Μοιράσου το άρθρο: