Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις. Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Καλούν δηλαδή τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.
Με δυο αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Oruc Reis μαζί με πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, σε μια άκρως προπαγανδιστική κίνηση, με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις φωτογραφίες, για τις οποίες δεν διευκρινίζεται πότε και πού έχουν ληφθεί, απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.
Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά. Στην πρώτη ανάρτηση: «Το θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεύεται από το τουρκικό ναυτικό για τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντάς του προστασία».
Σε πρώτη φάση η Τουρκία προχωράει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκεί που της φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να το κάνει, δηλαδή στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ πλέει «εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο»!Η Άγκυρα «αποφεύγει» τον 28ο μεσημβρινό, για έναν πολύ βασικό λόγο: Η Άιγυπτος έχει έννομα συμφέροντα μετά την απόκτηση και του υπόλοιπου «Ζορ» μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί το αιγυπτιακό Ναυτικό για να τα προστατέψει.
Έτσι λοιπόν επιχειρεί στην περιοχή του Καστελόριζου γιατί την «νομιμοποίησε» η ίδια η Αθήνα για να το κάνει με την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ την οποία υπέγραψε με το Κάιρο.
Το Καστελόριζο έμεινε απ΄’εξω. Ούτε η Αίγυπτος και φυσικά ούτε ο νόμιμος ιδιοκτήτης, η Ελλάδα, ήθελαν να «εξοργιστεί» η Τουρκία.
Η Άγκυρα μέσω του χάρτη προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα την Κάρπαθο.
“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο Erciyes πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. “Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών”, δήλωσε ο Erciyes.
Το Oruc Reis ήδη έχει ποντίσει καλώδια και πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
στολίσκου φρεγατών, ΤΠΚ και υποβρυχίων, δεν φαίνεται να είναι ανάλογη με αυτή της 21ης του περασμένου Ιουλίου.
Το Oruc Reis, που ήδη έχει μπει 22 μίλια εντός της υφαλοκρηπίδας, συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες και δύο βοηθητικά πλοία. Όλα έχουν αναπτυχθεί σε κοντινή απόσταση σε απόσταση περί των 30 μιλίων γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.
Πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΝ μιλάνε για δύο τουρκικά υποβρύχια κοντά στο Orus Reis και δύο άλλα κοντά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Μεγίστης.
Το τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Στρογγύλης, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 24 πλοίων.
Ούτε επτά ελληνικά πολεμικά πλοία δεν βρίσκονται στην περιοχή.
Καμία διάθεση ένοπλης απάντησης
Περιέργως η ελληνική πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση ένοπλης απάντησης στις έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οχυρωμένη πίσω από τον -έωλο- ισχυρισμό ότι «Κάνουν πολύ θόρυβο τα πλοία γύρω του και δεν μπορεί να κάνει έρευνες»!
Όμως αυτή θα είναι η διέξοδος της ελληνικής πλευρά στην παρούσα φάση, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη η Αθήνα να κλιμακώσει και ούτε να υλοποιήσει τις «προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, παρά την εμφάνιση με… στολή παραλλαγής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου στο Μαξίμου.
Γενικά η εικόνα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό «οχυρωμένο» από τα τουρκικά πολεμικά και κυρίως την αποφασιστικότητα της Άγκυρας θα κάνει αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά και η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε τίποτα περισσότερο από τις «εκπομπές μηνυμάτων» μέχρι την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου.
Αφού έτσι ή αλλιώς «δεν κάνει έρευνες».