Η Microsoft εκτίμησε ότι η ενημέρωση της CrowdStrike που προκάλεσε ένα μαζικό ψηφιακό Black out παγκοσμίως επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows.
Η τεχνολογική γιγαντιαία εταιρεία, η οποία δεν ευθύνεται για το τεχνολογικό πρόβλημα, αναφέρει ότι αυτός ο αριθμός είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό όλων των συσκευών Windows παγκοσμίως. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή σε ένα υποχρεωτικό update των συσκευών, το αρχείο της Crowdstrike άρχισε να επηρεάζει τα Windows, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί το «μπλακ άουτ» τους, ώστε να βρεθεί λύση, χωρίς να κινδυνεύσουν αρχεία και προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με το BBC πρόκειται πιθανώς για το μεγαλύτερο «μπλακ άουτ» που έχει συμβεί ποτέ, ξεπερνώντας όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και διακοπές. Η πιο κοντινή σε αυτό είναι η κυβερνοεπίθεση WannaCry το 2017, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάσε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Υπήρξε μια παρόμοια κοστοβόρα και αναστατωτική επίθεση που ονομάζεται NotPetya έναν μήνα αργότερα.
Υπήρξε επίσης μια μεγάλη διακοπή έξι ωρών το 2021 στη Meta, η οποία διαχειρίζεται τα Instagram, Facebook και WhatsApp – αλλά αυτή περιορίστηκε κυρίως στη γιγαντιαία κοινωνική πλατφόρμα και σε κάποιους συνδεδεμένους εταίρους.
Ενώ ο περισσότερος κόσμος πάλευε με την «οθόνη μπλε θανάτου» την Παρασκευή, μια χώρα που κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις ήταν η Κίνα. Ο λόγος είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός: η CrowdStrike χρησιμοποιείται ελάχιστα εκεί.
Ελάχιστες οργανώσεις θα αγοράσουν λογισμικό από μια αμερικανική εταιρεία που, στο παρελθόν, έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για την κυβερνοασφάλεια που σχετίζεται με το Πεκίνο.
Επιπλέον, η Κίνα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Microsoft όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Εγχώριες εταιρείες όπως η Alibaba, η Tencent και η Huawei είναι οι κυρίαρχοι παροχείς σύννεφου.
Έτσι, οι αναφορές για διακοπές στην Κίνα, όταν υπήρξαν, αφορούσαν κυρίως ξένες εταιρείες ή οργανισμούς. Σε κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, μερικοί χρήστες παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν check-in σε διεθνή ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως τα Sheraton, Marriott και Hyatt σε κινεζικές πόλεις.