Στο έργο του το οποίο -όπως είπε – έφερε τον Δήμο Μαραθώνα ξανά στο προσκήνιο «μετά το 490 π.Χ.» αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δευτεροβάθμια δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο τότε δήμαρχος της περιοχής Ηλίας Ψινάκης.
«Όλη η ενασχόληση που είχα με τον Δήμο άρχισε τελείως τυχαία. Λιποθύμησε μια γριούλα από την πείνα και ήρθα σε επαφή με αυτήν την δραματική πλευρά. Προτίμησα να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα γιατί ζούσα εκεί και ήταν εντελώς ανεκμετάλλευτη η περιοχή αυτή, η οποία έχει διεθνές brand name», είπε ο κ. Ψινάκης για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως όταν ανέλαβε τον Δήμο παρέλαβε «καμένη γη».
«Δεν είχα προβλέψει ένα πράγμα. Όταν παραλάβαμε από τον προηγούμενο δήμαρχο, τα βρήκαμε όλα άδεια. Απευθύνθηκα στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία τις ανεξάρτητες αρχές και αρχίσαμε να φτιάχνουμε υπηρεσίες από την αρχή. Όλο αυτό το έκανα πραγματικά γιατί το ήθελα, δεν είχα καμία ανάγκη να βγάλω λεφτά. Αντίθετα θα έλεγα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα για να προσθέσει: «Ο Μαραθώνας ακούστηκε με την δουλεία που κάναμε. Είχε να ακουστεί από το 490 πΧ».
Στη συνέχεια της απολογίας του κ. Ψινάκης ανέφερε πως την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς εκείνος έλλειπε με άδεια. «Ενημερώθηκα από την Γραμματέα μου πολύ νωρίς. Μέσα στο Δήμο έχουμε την πρώην αμερικανική βάση. Μέσα στεγάζεται και η πυροσβεστική. Είναι χώρος με πάρα πολλές δομές. Είχαμε φροντίσει εκεί να υπάρχει χώρος οργανωμένος για κάθε περίσταση. Με το που έμαθα για την φωτιά έψαχνα να φύγω με ελικόπτερο, οι πτήσεις όμως απαγορεύονταν. Βρήκα φουσκωτό, το οποίο μου το παραχώρησε φιλική οικογένεια με τον καπετάνιο του. Είχε πεντάρι. Ωστόσο δεν μπορέσαμε, έφτασα την επόμενη τα ξημερώματα» είπε ο κ. Ψινάκης, σημειώνοντας πως στη Βάση μέσα σε διάστημα μισής ώρας κατέφθασαν «2.500 άνθρωποι με το μαγιό». Εκεί, όλοι όπως είπε, «είχαν τα πάντα, φαγητό, νερό μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη».
Ο κ. Ψινάκης υποστήριξε ακόμη πως ο Δήμος Μαραθώνα ήταν πάντα καθαρός και πως τα οικόπεδα καθαρίζονταν. «Κάναμε καθαρισμούς, κλαδέματα και στέλναμε σε ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους. Υπήρχαν περιφραγμένα, πολύ λίγα, που με τον τότε νόμο δεν μπορούσες να σπάσεις και να μπεις να μαζέψεις τα κλαριά. Το δυστύχημα σε αυτήν περιοχή είναι ότι έχει πεύκα, είναι δασική και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν πάρεις άδεια από το Δασαρχείο. Δεν αγγίζεις πεύκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: Πήρε ο αστυνομικός σας την Πυροσβεστική και είπε ότι καίγεται το σπίτι σας;
Κατηγορούμενος: Εγώ όταν έφυγα άφησα αστυνομικούς. Η μητέρα μου δεν έβρισκε εμένα και πήρε τον αστυνομικό μου. Η μαμά δεν ήξερε ότι είχε φωτιά παντού. Ο αστυνομικός μου πήρε την Πυροσβεστική και ενημέρωσε ότι στο σπίτι έχει φωτιά, και του λένε ότι εδώ καίγεται όλη η περιοχή και το έκλεισε.
Πρόεδρος: Είχατε κάνει άσκηση στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που να συμμετείχαν πολίτες;
Κατηγορούμενος :Συμμετείχαν υπάλληλοι Δήμου με εθελοντές πολίτες.
Σύνεδρος: Αφού είχατε χώρο βάση γιατί δεν σκεφτήκατε νωρίτερα να πάρετε την Αστυνομία να το δηλώσετε για να οδηγηθεί αυτός ο κόσμος εκεί συντονισμένα με πούλμαν.
Κατηγορούμενος: Η Μαραθώνος ήταν κλειστή πλέον. Ποιος θα ρίσκαρε να πάρει κόσμο. Να τον πάει που;
Σύνεδρος: Στις 18.00 η κατάσταση ήταν πλέον δύσκολη. Γιατί δεν αποφασίστηκε εκείνη την ώρα, χωρίς να υπάρχει εισήγηση, να μεταφερθεί εκεί κόσμος.
Κατηγορούμενος: Ο Δήμος έχει υποστηρικτικό ρόλο. Αν δεν έχει δώσει εισήγηση η Πυροσβεστική δεν μπορεί να πάρει τον κόσμο. Εμπλέκονταν δύο Δήμοι πλέον, η απόφαση ήταν στην Περιφέρεια εφόσον εισηγούνταν η Πυροσβεστική.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που αντικρίσαμε»
Ακολούθησε η απολογία του τότε αντιδημάρχου καθαριότητας και πολιτικής προστασίας του Μαραθώνα Βάιου Θανασιά, ο οποίος περιέγραψε τις ενέργειες του Δήμου για αντιμετώπιση πυρκαγιών.
«Έγιναν ενημερώσεις για καθαρισμούς. Το τμήμα Πρασίνου λειτουργούσε διπλές βάρδιες. Οι επόπτες λειτουργούσαν νυχθημερόν. Είχαμε μέχρι τον Ιούλιο 2018 παραδώσει 1.146 τόνους υλικού από αποκομιδές, καθαρισμούς κλπ. Είχαμε προχωρήσει σε κλαδέματα κολώνες κλπ.», είπε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος και σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε: «Εκείνη την μέρα η υπάλληλος πολιτικής προστασίας ήταν στο τηλεφωνικό κέντρο. Όλοι, καθ’ όλη την διάρκεια ήμασταν στις θέσεις μας. Ότι είχαμε το διαθέσαμε όπου μας ζητήθηκε. Οι δασοπυροσβέστες μας ήταν στο πεδίο (…) Δεν μας δόθηκε καμία πληροφορία για ενημέρωση του κόσμου και την ένταση της φωτιάς. Εμείς ήμασταν συντονισμένοι και σε ετοιμότητα».
Ο κ. Θανασιάς, αφού ανέφερε ότι στο Δήμο μόνο δύο οικόπεδα δεν είχαν καθαριστεί διότι δεν βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες τους, περιέγραψε στη συνέχεια την εικόνα που είδε όταν έφτασε στο Μάτι.
«Πήγαμε με πούλμαν Μάτι. Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που αντικρίσαμε. Καμένα καλώδια, στάχτες παντού, άνθρωποι να τρέχουν αλλόφρονες. Ακόμη δεν ξέραμε, ούτε φανταζόμασταν ότι υπήρχαν νεκροί. (…)» είπε για να συνεχίσει: «Τις επόμενες μέρες και για πολλά χρόνια φιλοξενούσαμε ανθρώπους στις κατασκηνώσεις μας. Βρέθηκαν άνθρωποι χωρίς σπίτι και μέχρι να φτιάξουν άλλο ή να αποκαταστήσουν, εξασφαλίσαμε στέγη και συσσίτια. Από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο, άνθρωποι έφυγαν από την ζωή. Βρέθηκα κατηγορούμενος, σε δεινή θέση και εγώ και η οικογένεια μου και θέλω να σας ζητήσω να με απαλλάξετε γιατί πραγματικά εκείνη την ημέρα έκανα ότι μπορούσα».