Εξηγήσεις στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο καλείται να δώσει σήμερα (22/01) η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου τον Αύγουστο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης Καμπαϊλής. Εκτός από τη δήμαρχο ελέγχεται πειθαρχικά και μία αντιδήμαρχος, η οποία παραπέμφθηκε στο ίδιο Συμβούλιο. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 28 Νοεμβρίου ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κωλυμάτων, τόσο του συνηγόρου της αντιδημάρχου όσο και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου.
Την παραπομπή της δημάρχου και της αντιδημάρχου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών –το οποίο απαρτίζεται κι από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς– είχε αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικά παραπτώματα, συνδεόμενα από τυχόν λάθη και παραλείψεις όσον αφορά τη λειτουργία του λούνα παρκ που οδήγησαν στο δυστύχημα.
Όπως αναφέρει το thesstoday.gr συγγενείς και φίλοι του 19χρονου Γιάννη, βρίσκονταν στα δικαστήρια κρατώντας πλακάτ με το πρόσωπό του. Οι άνθρωποι του κατέφτασαν με πούλμαν λίγο μετά τις 9, σχηματίζοντας μια μαυροντυμένη βουβή πομπή, μέχρι την είσοδο.
Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου: Αν ήμουν δήμαρχος θα είχα παραιτηθεί
Η δήμαρχος Κασσάνδρας ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι η ίδια δεν είχε καμία γνώση για το έγγραφο της αστυνομίας που είχε κοινοποιηθεί στον δήμο, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr. «Να συλλυπηθώ για μια ακόμη φορά την οικογένεια, εγώ δεν ενημερώθηκα μέχρι τα τηλεφώνα των δημοσιογράφων για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Τα έγγραφα καθημερινά στον δήμο Κασσάνδρας είναι 500-700. Υπάρχει γραφείο που παίρνει τα έγγραφα τα παίρνει και τα διαβιβάζει στον δήμαρχο. Ήρθε ταχυδρομικώς, πήγε στο αυτοτελές τμήμα για ενέργειες και ενημέρωση. Πήγε στον προϊστάμενο και μεταφέρθηκε στο αυτοτελές τμήμα».
«Όταν λοιπόν έγινε (σ.σ. το δυστύχημα) και φώναξα τους πάντες και ρώτησα γιατί δεν ενημερώθηκα, φωνάζω τον υπάλληλο και λέει “δήμαρχε δεν ήταν κατεπείγον”. Αν ενημερωνόμουν για την επιχείρηση δεν υπήρχε μια στο τρισεκατομμύριο να μην την έκλεινα εκείνη τη στιγμή. (…) Δεν είναι τόσο εύκολο να χειριστείς ένα δήμο χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό», πρόσθεσε η δήμαρχος, αναφέροντας πως ο τεράστιος πληθυσμός του δήμου Κασσάνδρας την καλοκαιρινή σεζόν έχει ως αποτέλεσμα να στέλνονται δεκάδες έγγραφα καθημερινά από επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου απάντησε στη δήμαρχο ότι «αν ήμουν δήμαρχος θα παραιτούμουν. Θα έλεγα στους πάντες εγώ με αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να λειτουργήσω τον δήμο. Η ΚΕΔΕ τι έκανε; Τι κάνει τόσα χρόνια;», είπε.
Καμπαϊλής: «Πήρα το παιδί μου σε φέρετρο – Ευθύνη της δημάρχου το σφράγισμα»
Ως μάρτυρας μίλησε ο πατέρας του 19χρονου, Γιώργος Καμπαϊλής υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη για το σφράγισμα την είχε αποκλειστικά ο δήμος, αναφέροντας σχετικά έγγραφα. «Την ευθύνη για το σφράγισμα του συγκεκριμένου λούνα παρκ την είχε αποκλειστικά η δήμαρχος. Υπάρχουν δύο αποφάσεις του 24 που γίνεται ανάθεση ευθυνών στην ευθύνη αντιδημάρχων, την σφράγιση όμως την κρατά η ίδια. Που σημαίνει: αναθέτω-δίνω ευθύνες στους αντιδήμαρχους όμως κρατώ την ευθύνη και τον τελικό λόγο για να διασφαλίσω και να εφαρμόσω τον νόμο (…) Στις 20/8/24 που ξημέρωσε ο θάνατος του παιδιού μου με εντολή της δημάρχου Κασσάνδρας σφραγίστηκε το λούνα παρκ, λίγες μέρες μετά σφράγισαν άλλο λούνα παρκ, απευθείας με δική της εντολή», είπε.
Ο πατέρας μίλησε για τον αδικοχαμένο γιο του, λέγοντας «το παιδί μου το πήρα σε φέρετρο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη! Το παιδί μου το σακατέψανε, θα κάνω τα πάντα μέχρι εκεί που δεν πάει γιατί έχω άλλα δύο παιδιά, στην εφηβεία και μαζί με τη μητέρα του, με ρωτάνε κάθε μέρα τι θα γίνει με αυτή την ιστορία. Θα πρέπει λίγο να βοηθήσει η δικαιοσύνη. Εδώ πρέπει να εφαρμοστεί στο όριο η αίσχατη ποινή που μπορεί να ορίσει το πειθαρχικό».