Με αποβολή από το ΝΑΤΟ -αν και δεν προβλέπεται από το καταστατικό του οργανισμού- απειλούν οι ΗΠΑ, δια του αντιπροέδρου Πενς, την Τουρκία, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από τη γειτονική χώρα, αγορά ρωσικών S-400. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης αισιόδοξος ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός. «Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να εργαστούν στενότερα μαζί», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. «Είχαμε μια καλή, μακρά συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χθες και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε», συνέχισε.
«Διάβασα τα πρακτικά» και «εμμένω σε κάθε λέξη» που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χθεσινή συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, είπε ακόμη ο Πομπέο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για «τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε «την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά» από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χθες, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Όμως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «είχε σαφέστατα προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση» και «όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά περιέχει επίσης θέματα που ούτε καν αναφέρθηκαν», όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι.
Πάντως, από κάθε γωνιά της Ουάσιγκτον και σε όλες τις επαφές του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακούει ότι η ανεύθυνη και αναξιόπιστη στάση της Τουρκίας θα έχει σοβαρές συνέπειες. Αν ολοκληρώσει την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, κινδυνεύει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, να αποκλειστεί από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 και να υποστεί κυρώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της.
Η αντιπαράθεση με την Άγκυρα αμαυρώνει την εβδομηκοστή επέτειο του ΝΑΤΟ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία ότι οι s400 δεν είναι συμβατοί με τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας και θα αποκαλύψουν στη Μόσχα τεχνολογικά μυστικά των νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Της αντιπροτείνουν να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα Πάτριοτ, αλλά οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν θα χαλάσουν τη σχέση τους με τη Ρωσία.
Προβάλλοντας την ανάγκη να αμυνθεί απέναντι στους ισλαμιστές τρομοκράτες και τους Κούρδους, με τους οποίους οι Αμερικανοί συνεργάζονται στη Συρία, η κυβέρνηση του Ερντογάν απάντησε με τον ίδιο τρόπο στον Μάικ Πενς. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες(…);
Εντείνοντας τη διπλωματική διαμάχη η Τουρκία κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο υπουργών περιείχε λάθη και ανέφερε θέματα που δεν συζητήθηκαν καν.
Σχετικές ειδήσεις: Κόντρα για το περιεχόμενο της συνάντησης Πομπέο-ΤσαβούσογλουΠροειδοποίηση Πενς προς την Τουρκία για τους S 400-Η απάντηση της Άγκυρας
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΡεπορτάζ βίντεο: Παντελής Γκόνος
Μοιράσου το άρθρο: