Νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού αναμένεται να έρθουν μέσα στο μήνα, καθώς, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, αυξήθηκε η τιμή του αλευριού και πλέον δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές, διατηρώντας σταθερή την τιμή.Οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής σχετικά με το αν θα πρέπει να πουλήσουν ακριβότερα το προϊόν τους, δεδομένου και του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος.
Η τιμή της φραντζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 ευρώ στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat , η τιμή στο ψωμί και των σιτηρών στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με δείκτη τιμών 110, όταν ο μέσος όρος είναι 100. Αυτό κατατάσσει τη χώρα στη 12η θέση μεταξύ των ακριβότερων χωρών.
Φόβοι για ανατιμήσεις στο ψωμί
«Οι αλευροβιομηχανίες μάς έχουν αποστείλει ήδη αυξημένους τιμοκαταλόγους στην πρώτη ύλη κατά 0,04-0,05 ευρώ το κιλό. Το 70άρι μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φούρνοι, το αγοράζαμε πριν λίγα χρόνια 0,35 – 0,37 ευρώ το κλό και τώρα το παίρνουμε 0,48 – 0,49 ευρώ το κιλό. Με τις αυξήσεις που μας έχουν ανακοινωθεί το κόστος θα ανέβει στα 0,52 – 0,53 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί πάνω από 120%. Αν σκεφτείτε ότι πληρώναμε 0,08 ευρώ την κιλοβατώρα και τώρα έχει φτάσει στα 0,19 ευρώ για τα αρτοποιεία, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει πενταπλασιαστεί», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.
Η τιμή της φραντζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 ευρώ στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό.