Με εντυπωσιακό πρόγραμμα, εκπροσώπους από 24 χώρες, 500 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα δώσει το παρών η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή για να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη, τόνισε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Προσέθεσε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.
Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι Ευρωεκλογές του Μαΐου, «γιατί το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη σύνθεση της Κομισιόν, εξελίξεις που θα επηρεάσουν όλη την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για την επόμενη πενταετία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε δύο διακριτές, εκ διαμέτρου αντίθετες, πολιτικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:
Η μία πρόταση, εκείνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, προτείνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου και δίνει πειστικές απαντήσεις και διέξοδο στα πιεστικά προβλήματα των πιο αδύναμων και μεσαίων εισοδηματικά κοινωνικών στρωμάτων και στην περιθωριοποίηση και στις ανησυχίες των νέων πολιτών.
Η άλλη πρόταση, εκείνη που ‘παντρεύει’ τις θέσεις των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που πλέον συμπλέουν πολιτικά μέσω και της υποψηφιότητας Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, αφορά στη διατήρηση του ίδιου μείγματος οικονομικής πολιτικής και λιτότητας, που έχει αποτύχει παταγωδώς και αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα που έχουμε σήμερα.
«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό, προοδευτικό κι αντιφασιστικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, η οποία ενισχύεται από τις αυξανόμενες ανισότητες και το εμπόριο ελπίδας. Σε αυτό το αντιφασιστικό μέτωπο οφείλουν να συμπλεύσουν και οι δυνάμεις της Χριστιανοδημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.
Το στίγμα του για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Οι διαχωριστικές γραμμές, δεξιός, κεντρώος, αριστερός, είναι ξεπερασμένες στο πλαίσιο των ευρωεκλογών κι εγώ θέλω να εκφράσω τον μέσο Έλληνα- Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει, θέλει να αναπτυχθεί, θέλει να μεγαλουργήσει, θέλει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θέλει ασφάλεια μέσα σε μία μεγάλη και δυνατή Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Σχολιάζοντας την άνοδο των λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το φαινόμενο αυτό, το οποίο βρήκε έδαφος λόγω των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη και του μεταναστευτικού, αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης».
Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «στόχος όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς».
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει το στοίχημα του χρόνου, καθώς δεν έχει περιθώριο για γραμμικές εξελίξεις και είναι απαραίτητο να βρει τρόπο να επιταχύνει, διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τους νέους εθνικούς στόχους της Ελλάδας για την περίοδο 2020-2030.
Το να κερδηθεί το στοίχημα του χρόνου είναι -κατά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης- ένας από τους πέντε εθνικούς στόχους, που πρέπει να τεθούν για το συγκεκριμένο διάστημα.
Ο πρώτος είναι, όπως είπε, η επιβίωση του έθνους, όχι μόνο σε όρους δημογραφικούς, αλλά και σε επίπεδο γλώσσας και εκ νέου απόκτησης δικτυακού χαρακτήρα -μέσα από την αξιοποίηση των δικτύων των αποδήμων.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, ο δεύτερος βασικός εθνικός στόχος για την περίοδο 2020-2030 πρέπει να είναι «ο παρών λαός», η αφύπνιση της κοινωνίας, «η ύπαρξη ενός ενεργού συλλογικού υποκειμένου», με συνείδηση της ιστορίας και της ανάγκης αλληλεγγύης των γενεών.
Ο τρίτος στόχος πρέπει να είναι, κατά τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, «ένα άλλο κράτος», καθώς το έθνος «χρειάζεται ένα θεμελιώδες οργανωμένο εργαλείο, ευέλικτο και αποδοτικό». Και ο τέταρτος είναι η ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου αναφοράς, με ουσιαστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σχετική είδηση: Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου], ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: