Εντυπωσιακές εικόνες προσέφερε η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξενάγησε την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον σταθμό Βενιζέλου, όπου εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν ουσιαστικά ολόκληρη την ιστορία της πόλης.
Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό ήρθαν στο φως περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
«Σήμερα έχουμε ένα πανόραμα των παλαιότερων οικοδομικών φάσεων της Θεσσαλονίκης, από τα ελληνιστικά ακόμη χρόνια, είπε η κ. Μενδώνη που αναφερόμενη στον τρόπο που αποσπάσθηκαν, επανατοποθετήθηκαν και αναδείχθηκαν οι αρχαιότητες, ανέφερε:
«Χρειάζονταν χειρουργικές κινήσεις. Απόσπαση και επανατοποθέτηση 3.500 τ.μ αρχαιοτήτων, δεν έχει ξαναγίνει» είπε υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:
«Στον σταθμό Βενιζέλου οι επισκέπτες και οι επιβάτες θα μπορούν να δουν από κοντά τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα και να ταξιδέψουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης όπως αυτή έστεκε στους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους. Αυτό είναι διεθνώς ένα μοναδικό προνόμιο της Θεσσαλονίκης», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.
Μητσοτάκης: Αλλάζει την όψη της Θεσσαλονίκης
«Το μετρό αναδεικνύει όλον τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της ξενάγησης και πρόσθεσε:
«Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς αύριο, όταν θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτόν τον σταθμό, θα αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε από όλες τις υπηρεσίες, ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και μετρό.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή, ειδικά σήμερα, να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, από την υπουργό προσωπικά μέχρι την τελευταία – τον τελευταίο αρχαιολόγο που έκαναν πράξη αυτό το μοναδικό στα παγκόσμια έργο της αποκατάστασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων εδώ στον σταθμό ‘’Βενιζέλου’’.
Χαίρομαι γιατί βλέπω τη γειτονιά να είναι χαμογελαστή. Ξέρω ότι και η γειτονιά και ολόκληρη η πόλη ταλαιπωρήθηκε από την ιστορία του μετρό.
Σήμερα όμως κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ένα έργο το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης».
Ερωτηθείς για το θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη μετά το μετρό, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ας το χαρούμε λίγο το μετρό και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα. Όπως ξέρετε, δρομολογούμε πολλά».
17 λεπτά, 13 στάσεις
Το υπόγειο ταξίδι με το μετρό της Θεσσαλονίκης, από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, δηλαδή από τη Νέα Ελβετία μέχρι και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα διαρκεί 17 λεπτά μαζί με τις 13 στάσεις για να διασχίσει τα 9,8 χλμ. της διαδρομής, με τη μέση ωριαία ταχύτητα του κάθε συρμού θα είναι 40 χλμ./ώρα και μέγιστη τα 80 χλμ./ώρα.
Η αναμενόμενη ημερήσια επιβατική κίνηση στο μετρό Θεσσαλονίκης θα ανέρχεται σε περίπου 254.000 επιβάτες, με μεταφορική ικανότητα 18.000 επιβατών ανά ώρα και ανά κατεύθυνση, ενώ με την ενσωμάτωση της επέκτασης προς Καλαμαριά σε ένα χρόνο θα προστεθούν άλλοι 78.000 με 80.000 επιβάτες ημερησίως.
Η χρονική απόσταση μεταξύ των 18 συρμών που θα κινούνται στη γραμμή του μετρό θα είναι αρχικά 3,5 λεπτά και σταδιακά, με την ενσωμάτωση και των άλλων 15 νέων συρμών που θα εξυπηρετούν την επέκταση της Καλαμαριάς με πέντε σταθμούς, αυτή θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό. Οι συρμοί είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά κατά 92% και σε κάθε έναν από αυτούς, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα μπορούν να επιβιβάζονται 465 άτομα (καθημένων και ορθίων).