Η δικαίωση άργησε τρία χρόνια και στοίχισε 23 ημέρες στη φυλακή αλλά ήρθε για την 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού και έφερε συγκίνηση, χαρά και ελπίδα για την ίδια και τους συγγενείς της.
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μετανιώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα» δήλωσε η 53χρονη.
Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε η 53χρονη καθαρίστρια.
«Θέλω να ξαναβρώ τη δουλειά μου και να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε η 53χρονη.
Απάτη και πλαστογραφία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ήταν οι κατηγορίες σε βάρος της 53χρονης καθαρίστριας οι οποίες πρωτόδικα την έφεραν αντιμέτωπη με κάθειρξη 15 ετών με αναστολή.
Σε δεύτερο βαθμό μειώθηκε μεν κατά πέντε χρόνια η ποινή της, απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά μπήκε στη φυλακήγια απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
«Να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη» εισηγήθηκε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός. «Η δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα» τόνισε.
Η καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο είχε σήκωσε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης από πολίτες και φορείς και είχε προκαλέσει και παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
«Μια γυναίκα με δυο παιδιά, ανασφάλιστη, άνδρα χωρίς δουλειά, πολύ σκληρή απόφαση» δήλωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.
H 53χρονη γυναίκα θα πάρει και τη σύνταξή της. «Δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνει τη δουλειά της» είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθεσε «Σήμερα υπέγραψα την απόφασή μου ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων αλλά το επάγγελμα δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη».
Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη τότε η δικαστική περιπέτεια τελειώνει εδώ και η υπόθεση δεν απαιτείται να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Πηγή: ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο: