Σε εξέλιξη είναι το ραντεβού των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα στο Υπουργείο. Εκεί βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης ενώ στη σύσκεψη συμμετέχει και ο ΓΓ του υπουργείου, Γ. Στρατάκος. Το «παρών» δίνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Τζεδάκης.
Όπως έχει γράψει το Cretalive, επί τάπητος τίθενται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όλα τα θέματα με βάση και το ψήφισμα των παραγωγών στη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 15 Ιανουαρίου κι ενώ ο Υπουργός, Κ. Τσιάρας περιόδευε στην Κρήτη.
Τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα αναλυτικά έχουν ως εξής:
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
1- Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2-Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3-Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5-Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6-Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7-Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8-Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9-Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
1-Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2-Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3- Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ
1-Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2-Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3-Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4-Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5-Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6-Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
ΑΛΙΕΙΑ
1- Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2- Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3-Επιδότηση για Νέους Αλιείς
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
1-Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2-Ελληνοποιήσεις μελιού.
3-Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4-Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5- Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6- Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης
Στη συνέχεια, και με αφορμή τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα που προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
Τσιάρας: Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για διάλογο
Για τους αγρότες μίλησε το πρωί της Τετάρτης 29/1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. «Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για διάλογο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Πέρσι, οι διεκδικήσεις που είχαν τεθεί, μετά από τις διαδηλώσεις και τη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, τέθηκαν 3 ζητήματα: να έχουν φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα και να δοθούν οι αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση έκανε το έξης: για πρώτη φορά έχουμε νομοθετήσει την επιστροφή του ΕΦΚ στο 100%. Δεν το έχει κάνει κανείς αυτό ποτέ. Έρχονται σήμερα οι αγρότες ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα του παρελθόντος, και αυτό το ακούμε και θα το δούμε. Το πώς επιστρέφεται ο ΕΦΚ ανάλογα με την καλλιέργεια ή ανάλογα το είδος της καλλιέργειας, είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των αγροτών και του ΥΠΟΙΚ», είπε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο, είπαμε ότι θα διασφαλίζουμε μια χαμηλή τιμή ρεύματος, κλειδωμένη για τον αγροτικό κόσμο για 2+8 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι με βάση το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αλλάζει, καταφέραμε ένα κλειδώσουμε το σύνολο του αγροτικού κόσμου, σε μία σταθερή τιμή αγροτικού ρεύματος. Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι τομέας που πρέπει να τον αποτιμούμε με αριθμούς, αλλά αξιολογούμε την συμβολή του στην κοινωνική συνοχή. Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ένα από βασικά ζητούμενα της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν ήταν εύκολη η ρύθμιση για το ρεύμα αλλά έγινε ένα γενναίο βήμα. Έχουμε πάντα ανοιχτή την πόρτας του αγροτικού κόσμου για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν αυτόν τον καιρό διάφορες προσκλήσεις που βοηθούν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και δίνουν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα και στην ενασχόληση. Έχουμε την αγροτική οδοποιία που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, έχουμε την πρόσκληση για τα θερμοκήπια, κτλ. Δεν είναι εύκολο κάποιος να πάει να γίνει αγρότης» δήλωσε.