Δέσμη μέτρων για τη διευκόλυνση της εισαγωγής επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργο Χριστόπουλο.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά προβλέπει μείωση από 15% σε 5% των τόκων ομολόγων εισηγμένων επιχειρήσεων και έκπτωση δαπανών εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο έως και 100% από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τα κρυπτονομίσματα ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ -όπως τόνισε ο ΥΠΕΘΟ- εντός του έτους θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεχνικό αλλά πολύ σημαντικό νομοσχέδιο δεδομένου του ρόλου που παίζει η Κεφαλαιαγορά σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, ενώ πριν παρουσιάσει τους τέσσερις πυλώνες που περιλαμβάνει έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όπως τόνισε ο υπουργός, από το 2019 μέχρι και εχθές, το χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο 73%, ενώ η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών στο τέλος του προηγούμενου έτους είχε ξεπεράσει τα 109 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:
- Φορολογικά και μη φορολογικά κίνητρα
- Θεσμική θωράκιση των θεσμικών επενδυτών
- Μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία
- Ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών
Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα:
- Επεκτείνονται τα κίνητρα των angel investors και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά.
- Παρέχεται έκπτωση δαπανών για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι προσαυξημένες κατά 100%, με το ποσό να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα έχει 3ετή διάρκεια.
- Η μείωση από 15% σε 5% του συντελεστή φορολογίας για το εισόδημα από τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων και στους ημεδαπούς.
Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου:
- Μέτρα για την ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς μέσω μεταφοράς κινητών αξιών από τη Ρυθμιζόμενη στην Εναλλακτική Αγορά. Στόχος η διευκόλυνση όσων θέλουν να μείνουν σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, αλλά δεν πληρούν τους κανόνες της αγοράς αξιών.
- Παροχή δυνατότητας εισαγωγής στο Χρηματιστήριο εκδοτών με μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
- Αύξηση του ορίου για επιτρεπτή έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού δελτίου από τα 5 εκατ. σε 8 εκατ. ευρώ.
- Ρύθμιση του πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια με ομολογίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά. Η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία μειώνεται στο 50,1% από τα 2/3 σήμερα για την αλλαγή όρων.
- Επεκτείνεται και σε περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες το καθεστώς εκποίησης δικαιούχων μετόχων που δεν έχουν εμφανιστεί.
- Επεκτείνεται και αποσαφηνίζεται ο θεσμός των omnibus accounts για ΟΣΕΚΑ και Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων.
- Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, με ρυθμίσεις που ενισχύουν τον καταργώντας περιττούς περιορισμούς, ενώ δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας για ιδιόχρηση από τις ΑΕΕΑΠ. Αίρονται οι περιορισμοί που εξίσωνα τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοοικονομικές εταιρείες.
- Προωθούνται τα πράσινα ομόλογα. Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, καθορίζεται το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, προωθείται πλαίσιο ποινών και ρυθμίζεται το θέμα της προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια.