Μαζικές εκτελέσεις πραγματοποίησαν στις 16-17/2/1943 οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Δομένικο, με αποτέλεσμα το θάνατο 150 αμάχων κατοίκων της περιοχής, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας.
Πριν το έγκλημα πολέμου, είχε προηγηθεί ενέδρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη θέση Μαυρίτσα μεταξύ Δομένικου-Μυλόγουστας, ώστε να εμποδιστούν να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Όλυμπο.
Το αποτέλεσμα ήταν εννέα νεκροί για τους Ιταλούς και δύο τραυματίες για τους αντάρτες, που υποχώρησαν όταν ιταλικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν μετά από ειδοποίηση των χερσαίων δυνάμεων.
Τα ιταλικά αντίποινα ήρθαν με επιδρομή από τις ιταλικές ενισχύσεις στο Δομένικο όπου όποιον έβρισκαν τον εκτελούσαν επί τόπου. Έτσι εκτέλεσαν την Κωνσταντινίδου Βαρβάρα και την Κερασίνα Μπαράκου διότι ήταν άρρωστες και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους.
Με προτροπή του προέδρου του χωριού Νίκου Χώτου, οι άνδρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και οδηγήθηκαν από τους Ιταλούς στον τόπο της συμπλοκής στη Μαυρίτσα.
Ακολούθησε διαλογή με κριτήριο την ηλικία, όσοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι ή ήταν έως 14 ετών τους ξεχώριζαν και ακολούθως έδιωξαν τα γυναικόπαιδα προς το διπλανό χωριό Αμούρι παραπλανώντας τα ότι οι άνδρες θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα.
Με ονομαστική κατάσταση που παρέδωσε ο συνεργάτης των κατακτητών διορισμένος από αυτούς πρόεδρος της κοινότητας, εκτελέστηκαν οι αδελφοί Ζάγκα και άλλους 20 στο μαρτυρικό Καυκάκι.
Οι πυρπολήσεις σπιτιών και οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν στο Μεσοχώρι (40 σπίτια πυρπολήθηκαν) και εκτελέστηκαν όσοι περαστικοί ή εργαζόμενοι στα κτήματά τους, έτυχε να βρεθούν στο διάβα των κατακτητών (εκτελέστηκαν ένας κάτοικος του Αμουρίου, 12 του Μεσοχωρίου και πέντε του Δαμασίου).
Το βράδυ και ανά επτάδες οι κρατούμενοι από τις κατοχικές δυνάμεις, εκτελέστηκαν μετά από εντολή του εγκληματία πολέμου διοικητή της Μεραρχίας Πινερόλο αντιστράτηγο Μπενέλι. Από τη δολοφονική μανία των κατακτητών σώθηκαν μόλις έξι, ο ένας ήταν ο Πέτρος Κιάτος που μπόρεσε και δραπέτευσε και οι υπόλοιποι (Γιώργος Κιάτος, Ευάγγελος Ντάσιος, Χρήστος Κυπαρρίσης, Βασίλης Ζάγκας και Σωτήρης Δισακόπουλος), μπόρεσαν και κρύφτηκαν κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων εκτελεσθέντων.
Εκδηλώσεις 2019
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας και ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομενίκου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2019 – ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 στη μνήμη για τα 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Δομενίκου.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ
ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2019
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τέλεση Μνημόσυνου εκτελεσθέντων στη θέση « ΚΑΥΚΑΚΙ»
10:30 Πέρας προσέλευσης επισήμων
10:45 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος
11:00 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον κ. Φανίκο Αστέριο Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Δομενίκου
11:20 Προσκλητήριο νεκρών.
11:30 Κατάθεση Στεφάνων
11:45 Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ
12:00 Κατάθεση στεφάνων στην προτομή Νικολάου Μπάμπαλη, στην Τ.Κ. Δομενίκου. Αίθουσα Παναγιώτειου Πνευματικού Κέντρου
12:15 Ωδή στους αδικοχαμένους – ένα αφηγηματοποιημένο δρώμενο από τους μαθητές του Λυκείου Δομενίκου.
12:45 Απονομή Βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα: « Ολοκαύτωμα του Δομενίκου».
12:55 Απονομή βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες Γυμνασίου – Λυκείου Δομενίκου.
13:05 Βράβευση αριστούχων μαθητών/τριών από τη Γενική Αστυνομική Δ/νση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει δεξίωση για το κοινό στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομενίκου.
Χρήσιμη σύνδεση: Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου
Μοιράσου το άρθρο: