Τον περασμένο Ιούλιο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την ενοχή των 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης
Την τελική ετυμηγορία του για τους 54 συνολικά κατηγορουμένους στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η απόφαση έρχεται έπειτα από τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για την συγκεκριμένη υπόθεση και στη χώρα μας.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδας, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία αλλά και στελέχη του ΟΤΕ που φέρονται ως αποδέκτες μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μίζες που δόθηκαν αγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ περίπου και διατέθηκαν προκειμένου ο γερμανικός κολοσσός να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Ελλάδος.
Από το δικαστήριο απουσιάζουν, φυσικά, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, όπως και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της στο τομέα των επικοινωνιών Χρήστος Γκαραβέλας. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος βρίσκεται στη Γερμανία και με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα καθώς είχε διπλή υπηκοόητα. Ο Χρ. Γκαραβέλας εξαφανίστηκε από προσώπου γης πριν από περίπου 12 χρόνια, λίγες ώρες πριν περάσει την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί.
Εισαγγελέας: Ενοχή μόνο για ξέπλυμα
Τον περασμένο Ιούλιο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά είχε προτείνει την ενοχή των 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης.
Η εισαγγελέας είχε κάνει την πρόταση της, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, και είχε επισημάνει ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου. Έτσι, η ίδια είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών, για το συγκεκριμένο αδίκημα, το οποίο σημειωτέον υπέπεσε σε παραγραφή λόγω της μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Αντίθετα, η κυρία Σκεπαρνιά είχε προτείνει την ενοχή των 22 κατηγορουμένων για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ.
Για τον πρώην αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς κατά την κρίση της «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο».
Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ είτε στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει. Κατόπιν αυτών, το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί, επισήμανε η εισαγγελέας.