Η Χιλή με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στη Λατινική Αμερική ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλαδας. Οι Χιλιανοί έχουν υποδεχθεί θερμά τους ‘Ελληνες απο τις αρχές του 20ου αιώνα και γνωρίζουν την ιστορία μας ενώ τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε πανεπιστήμια. Για την Χιλή μιλήσαμε με τους ομογενείς Γιώργο Σταύρο 3ης γενιάς, τον Δημήτρη Σκλάβο 2ης γενιάς και τον Νικηφόρο Νικολαίδη, 87 ετών, που είναι στη χώρα από το 1953. .
Ο πληθυσμός της Χιλής είναι 18 εκ.άτομα και η έκταση της είναι σχεδόν 6πλάσια σε σύγκριση με την χώρα μας. Η Χιλή είναι μια στενή λωρίδα γης 4,5 χιλ. χιλιόμετρα από Βορρά προς Νότο και πλάτος μόλις 200 με 300 χιλιόμετρα. Η Χιλή βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο και αυτή την εποχή έχει καλοκαίρι αλλά το νότιο τμήμα της χώρας κοντά στην Ανταρκτική έχει κρύο. Είναι μια χώρα που μπορείς να επιλέξεις που θα πας διακοπές με κριτήριο την θερμοκρασία στο ίδιο περίπου επίπεδο απο την θάλασσα.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)της Χιλής ήταν κοντά στα 277 δισ. δολάρια το 2017 και το κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώθηκε στις 15.300 δολάρια, το υψηλότερο στην περιοχή αλλά η χώρα έχει επίσης μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στα 6,7% και ο πληθωρισμός στο 2,2%. Η χώρα έχει πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος, περίπου στο 24% του ΑΕΠ, και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο τον οποίο εξάγει. Γι’αυτό η οικονομία της εξαρτάται αρκετά από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του χαλκού. Επίσης, εξάγει ψάρια, φρούτα, ξύλα και κρασί εκτός των άλλων.
Ομως, η Χιλή κάνει μια μεγάλη προσπάθεια από το 2010 να μετατραπεί σε κέντρο τεχνολογίας, δίνοντας ισχυρά οικονομικά κίνητρα σε ξένους επιχειρηματίες και απλούς εργαζομένους σε συναφείς κλάδους να εγκατασταθούν εκεί. Στόχος είναι να μειώσει την εξάρτησή της από τον χαλκό.
Γιώργος Σταύρος Chile-George stavrosΟ 3ης γενιάς ομογενής κ. Σταύρος είναι εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας-μιας από τις 10 μεγαλύτερες στον κόσμο- που ασχολείται με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και αλλού στη Χιλή κι άλλες χώρες.
Ο κ. Σταύρος τόνισε πως Χιλιανοί διδάσκονται ελληνικά σε προγράμματα που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα ενώ αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Χιλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ‘Ελληνες έφθασαν στη Χιλή από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ήταν ο βασικός προορισμός τους, όπως ο Παναμάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και ήταν άνδρες που παντρεύτηκαν ντόπιες με αποτέλεσμα να είναι μην είναι εύκολο να διατηρηθεί η γλώσσα. Τώρα, υπάρχει η τάση 3ης γενιάς Ελληνοχιλιανοί να μαθαίνουν ελληνικά, χορούς με την βοήθεια καθηγητών από Ελλάδα και τους Χιλιανούς που μαθαίνουν ελληνικά στο πανεπιστήμιο.
‘Ελληνες μπορεί να βρεί κανείς ακόμη και κοντά στη Γη του Πυρός γιατί ήταν έμποροι, πρόσθεσε.
Οι ομοιότητες των Χιλιανών με τους ‘Ελληνες είναι μεγαλύτερες απ΄ότι των Ελλήνων με άλλους, π.χ. Γερμανούς, ¨Αγγλους των οποίων οι χώρες είναι πιο κοντά στην Ελλάδα.
Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Χιλής απο την δεκαετία του 1990 έχει προσελκύσει τους κατοίκους γειτονικών χωρών και κάπου 30-40 σχετικά νέοι άνθρωποι με σπουδές από την Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Δημήτρης Σκλάβος
Ο 2ης γενιάς επιχειρηματίας κ. Σκλάβος του οποίου η μητέρα έφθασε στη Χιλή την δεκαετία του 1930 ενώ ο πατέρας του την δεκαετία του 1950 είναι σύμβουλος σε θέματα αλιείας και έχει δυο μεθόδους για να βγάζουν λάδι πλούσιο σε ωμέγα 3 από τις γαρίδες που τρώνε οι φάλαινες. Ο ίδιος ετοιμάζεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Νορβηγία, στην Ισλανδία και την Ανταρκτική.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος τόνισε «Δεν έχουμε διαφθορά τόσο πολύ στη Χιλή…πάει καλά η οικονομία.» Ο ΦΠΑ είναι στο 19% για όλα τα αγαθά.
Ο ίδιος επαίνεσε την ελληνική πρεσβεία στη Χιλή για τις προσπάθειες που κάνει εκεί ενώ πρόσθεσε ότι οι ομογενείς θέλουν να έχουν πιο στενές επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν παρά τις προσπάθειες που έγιναν.
«…ήταν δύσκολα,» τόνισε.
Ο κ. Σκλάβος ανέφερε πως οι Χιλιανοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα.
Νικηφόρος Νικολαίδης
Ο κ. Νικολαίδης, 87 ετών, ήλθε στη Χιλή το 1953 με την οικογένειά του λόγω των βασάνων της Κατοχής και των ανησυχιών για τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο ίδιος μίλησε για τις ελληνικές κοινότητες της Χιλής και την ιστορία τους με την πρώτη να ιδρύεται το 1915-1917.
«Οι ‘Ελληνες της Χιλής πάνε μπροστά…,» τόνισε, προσθέτοντας ότι το πανεπιστημιακό κέντρο ελληνικών και βυζαντινών σπουδών συμπλήρωσε 50 χρόνια.
Η στράτευση στη Χιλή δεν είναι υποχρεωτική ενώ ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμη την χιλιανή υπηκοότητα αλλά δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα πρόβλημα, κατέληξε ο κ. Νικολαίδης.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης ΔημήτρηςΗχολήπτρια: Χρήστος ΓιαννόπουλοςΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο: