Η Κένυα, η χώρα των 5 μεγαλύτερων άγριων ζώων, δηλαδή του λιονταριού, της λεοπάρδαλης, του μπάφαλο, του ρινόκερου και του ελέφαντα, και της τεράστιας αύξησης στην αγορά ακινήτων ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Για την Κένυα, στην οποία δίνουν πλέον το παρόν 50-60 νεοφερμένοι’Ελληνες που πήγαν εκεί τα χρόνια της κρίσης ή πηγαινοέρχονται για δουλειές, μιλήσαμε με τον Κώστα Κιολέογκλου, ένα πολιτικό μηχανικό που πήγε στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και τον Αλέξη Σαρίκα, ένα ομογενή 4ης γενιάς.
Η έκταση της Κένυας ανέρχεται σε 580 χιλ. τετρ. χιλιόμετρα και ο πληθυσμός σε 44 εκ. Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, όντως τροπικό στην ακτογραμμή με τον Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκεται η πόλη Μομπάσα, ιστορικό λιμάνι. Το Ναΐρόμπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1800 μέτρα έχει καιρό σαν της Αθήνας. Η Κένυα, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1963, έχει μεγάλα πάρκα με άγρια ζώα που είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κένυας εκτιμάται πως ανήλθε σε 86 δισ. δολάρια το 2018 με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 5,7% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώθηκε κοντά στα 1.800 δολάρια. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι στο 60% του ΑΕΠ.
Η χώρα παράγει καφέ, το τσάι, καλαμπόκι, τριαντάφυλλα, βαμβάκι, καρύδα, ανανά, γαλακτομικά προϊόντα, πουλερικά και ορυκτά όπως πολύτιμους λίθους, αλάτι, τσιγάρα, πλαστικά, αλουμίνιο και άλλα. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα σουαχίλι και τα αγγλικά.
Κώστας Κιολέογκλου
Ο κ. Κιολέογκλου πήγε στην χώρα το 2013 και δουλεύει στον τομέα των κατασκευών και των εκτιμήσεων ακινήτων. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος με τον ρυθμό που γίνεται η ανοικοδόμηση της Κένυας με μεγάλα εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών κ.τ.λ. Αρνητική εντύπωση του έκανε η έλλειψη βασικών υποδομών, π.χ. τα βασικά οδικά δίκτυα, προβλήματα με την ύδρευση, αποχέτευση.
«Για παράδειγμα, πρόσφατα τοποθετήθηκαν φανάρια στους δρόμους,» τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιοχές στο Ναιρόμπι που είναι απαγορευτικές, ιδίως για ξένους, καθώς δεν περνάς ούτε με το αυτοκίνητο λόγω αυξημένης εγκληματικότητας.
«Οι Κενυάτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι και αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με αρκετή αγάπη θα έλεγα, ιδιαίτερα όσοι είναι μορφωμένοι και γνωρίζουν για την ιστορία μας,» ανέφερε ο κ. Κιολέογκλου.
Οι φτωχοί άνθρωποι, σχεδόν το 90% του πληθυσμού, τρώνε ένα φαγητό σχεδόν καθημερινά που βασίζεται στο καλαμπόκι, που μοιάζει στην ελληνική μπομπότα, και δεν επηρεάζεται πολύ γιατί καταναλώνουν προϊόντα που παράγονται τοπικά.
Σε κάποιο σημείο του θυμίζει την Ελλάδα γιατί κι εκεί το χρηματιστήριο γνώρισε ημέρες δόξης αλλά μετά κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στα ακίνητα.
Ενα ρητό που χρησιμοποιούν οι Κενυάτες είναι πως «δεν μπορείς να κάνεις λάθος αν επενδύεις σε γη«, συμπλήρωσε.
Υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών της τάξης του 500% και 600% σε ορισμένες περιοχές από το 2009, πρόσθεσε. Ενας λόγος είναι το χρήμα που μπήκε στη χώρα απο την Σομαλία, π.χ. πειρατείες, για να ξεπλυθεί και ένας άλλος είναι η κερδοσκοπία λόγω της ανόδου των τιμών. «Υπάρχει άγνοια κινδύνου…» τόνισε.
Ενα σπίτι με δυο υπνοδωμάτια, περίπου 100-110 τ.μ., σε μια μεσαία περιοχή του Ναιρόμπι πωλείται προς 300.0000 δολάρια και με χαμηλή ποιότητα κατασκευής που δεν έχει καμία σχέση με της Ελλάδας.
Η χρηματοδότηση δεν προέρχεται από τις τράπεζες αλλά από επενδυτικές ομάδες, περίπου 340.000, στα οποία διαφορετικά άτομα βάζουν λεφτά και μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων, οικοπέδων που δεν θα μπορούσαν να κάνουν από μόνοι τους.
Η παλιά ταινία του Βέγγου «Οικόπεδα 5 λεπτά απο την Ομόνοια» αποδίδει την κατάσταση στη σημερινή Κένυα με την αγορά γης.
Πολύ δυνατή είσοδο στην αγορά της Κένυας έχουν κάνει οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια, π.χ. σιδηρόδρομοι, με δάνεια και χορηγίες.
Εταιρείες όπως η Alumil, η Intralot, η Kleemann και Seagal (μεταφορές) έχουν παρουσία στην Κένυα
Αλέξης Σαρίκας
Οι ρίζες του κ. Σαρίκα στην Κένυα πάνε πίσω τις αρχές του 20ου αιώνα ενώ ο παππούς της γυναίκας του πριν το 1900. Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχουν περίπου 114 Ελληνες-νεοφερμένοι και ομογενείς- στην Κένυα. Δυστυχώς, τα παιδιά των ομογενών πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό, π.χ. Αυστραλία, Ελλάδα κ.τ.λ. και μένουν έξω με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να συρρικνώνεται. Το ελληνικό σχολείο είναι στην Τανζανία.
«Μιλάμε την γλώσσα στο σπίτι και βλέπουμε τηλεόραση για να μαθαίνουμε τα νέα της Ελλάδας,» τόνισε όταν ρωτήθηκε πως μιλάει τόσο καλά ελληνικά.
Ελληνική κοινότητα δεν δημιουργήθηκε στη Κένυα ενώ συναντιόνται φιλικά σε σπίτια σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. γιορτές. «Δεν έχουμε βάση να συναντιόμαστε,» συμπλήρωσε.
Οταν λέω σε κάποιον στη Κένυα πως είμαι ‘Ελληνας, το πρώτο πράγμα που ρωτά είναι «σχοινί, καφέ η πολύτιμους λίθους» καθώς είναι τα προϊόντα που μας ήξεραν. Ομως, τώρα οι περισσότεροι πλέον ασχολούνται με τις κατασκευαστικές εργασίες.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης ΔημήτρηςΗχολήπτρια: Στέλιος ΚαμπουρόπουλοςΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο:
Κένυα: Μια xώρα που είναι φιλική προς τους ‘Ελληνες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο