Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό το δεκαετές ομόλογο, διότι από τη μια οι αποδόσεις για τους επενδυτές είναι αρκετά σημαντικές -για την εποχή μας δεν υπάρχουν καλές αποδόσεις στην διεθνή αγορά- και από την άλλη γνωρίζουμε ότι επενδύουν σε μια χώρα που έχει πολύ καλά βασικά οικονομικά μεγέθη και καλές προοπτικές ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Συνεπώς θεωρώ ότι θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές και ομαλοποίηση της προσπάθειας της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται, παρότι, όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να βγει στις αγορές, γιατί διαθέτει πολύ υψηλά ρευστά διαθέσιμα. Και πρόσθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει 43 δις ευρώ ως αποθεματικά, συνεπώς κάθε έκτακτο γεγονός σε διεθνές επίπεδο είναι σε θέση να το καλύψει. Θα πρέπει -πρόσθεσε- να ομαλοποιήσουμε τις σχέση μας με τις αγορές. Θα φανεί όμως επί της ουσίας το αν αυτή η επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς μας ξαναβάζει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη από δυο κυρίως μεγέθη, πρώτον, από τον βαθμό υπερκάλυψης των 2-2,5 δις ευρώ που προσδοκούμε να πάρουμε από τις αγορές και δεύτερον, από την ποιότητα των επενδυτών, την κατανομή των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδυτών. Ο στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να εισπράξουμε 2-2,5 δις ευρώ με επιτόκιο κάτω του 4%, ανέφερε.
Ο κ. Γκότσης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μακροοικονομική ισορροπία που σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά ούτε και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και αυτό που έχει σημασία είναι τι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την ανακοίνωση των νέων προσωρινών στοιχείων για την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι είχαμε αύξηση του ΑΕΠ 2,1% και μια καλύτερη πρόβλεψη για το 2019 -γύρω στο 2,4-2,5%-, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς η προοπτική για την ελληνική οικονομία είναι θετική, διότι τα επιμέρους στοιχεία είναι θετικά, βασικά μακροοικονομικά μεγέθη πάνε καλά, εκτίμησε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των επενδύσεων ο κ. Γκότσης είπε ότι πράγματι υπάρχει μια κόπωση, μια υστέρηση. Χρειαζόμαστε εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και ένας από τους λόγους που δεν προχωρούν αρκετές επενδύσεις είναι ο ελληνικός γραφειοκρατικός μηχανισμός, επεσήμανε ο κ. Γκότσης.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου
Μοιράσου το άρθρο: