Παραλείψεις, ολιγωρίες, ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων φορέων, δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο οδήγησε στο θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό 31, καταλήγει η εισαγγελική διάταξη για το Μάτι.
Στις 293 σελίδες περιγράφονται με λεπτομέρεια οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα ξεχωριστά, οι ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της φωτιάς και η έλλειψη μεταξύ τους συνεργασίας.
Εισαγγελικό πόρισμα
«Είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι βέβαιο, ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα»
Τα λάθη της Πυροσβεστικής
Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι στην έναρξη της φονικής πυρκαγιάς επιχειρούσαν ελάχιστα πυροσβεστικά μέσα σε Καλλιτεχνούπολη και Νταού Πεντέλης, με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει γρήγορα στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Λόγω αστοχιών στη συνεννόηση, μέχρι τις 18.20 επιχειρούσε μόλις ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ μέχρι τις 19.00 προστέθηκε ακόμη ένα. Ευθύνες καταλογίζονται στην ηγεσία της Πυροσβεστικής για τη μη χρήση 2 πυροσβεστικών πλοίων, αλλά και της ΕΜΑΚ.
Οι ενσύρματες επικοινωνίες έδειξαν χάος
Αποκαλυπτικές είναι οι επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων και του αριθμού έκτακτης ανάγκης 199.
«-Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει;-Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»
Σε αυτές καταδεικνύεται ότι τα στελέχη δεν είχαν πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, πού εκδηλώθηκε πόσα μέτωπα μαίνονταν, πόσο είχε εξαπλωθεί, τις ακριβείς δυνάμεις που επιχειρούσαν, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αξιωματικών του σώματος.
Οι ευθύνες Αστυνομίας – Λιμενικού
Το εισαγγελικό πόρισμα καταλογίζει ευθύνες σε αστυνομία και λιμενικό για τη μη ορθή διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, που για πολλούς αποδείχτηκε μοιραία. Δεν αποκλείστηκε η είσοδος των οχημάτων στο Μάτι από κάθετες οδούς, υπήρχαν λίγοι αστυνομικοί στη Λεωφόρο Μαραθώνος και τους δρόμους μέσα στο Μάτι, ενώ ευθύνες επιρρίπτονται και στο Λιμενικό για τη μη λήψη τροχαίων μέτρων.
Εισαγγελικό πόρισμα
«Αποτέλεσμα ήταν τελικά να εισέλθει μεγάλος αριθμός οχημάτων στο Μάτι πλέον αυτών που ήδη υπήρχαν εκεί και κινούνταν ή ήταν σταθμευμένα και κινήθηκαν στη συνέχεια, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να κινούνται πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν από την περιοχή».
Αγένεια σε τρομοκρατημένους πολίτες
«Έρχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται.»
Με αυτόν τον τρόπο απαντούσε το τηλεφωνικό κέντρο του 199 στους τρομοκρατημένους πολίτες που καλούσαν σε βοήθεια. Αγένεια και κυνικότητα στις συνομιλίες και μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
– Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα…– Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα.– Είναι να πεθάνει ο παππούς.
Ανέφικτη η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών
Οι εισαγγελείς δέχονται ότι στη φονική πυρκαγιά δεν θα μπορούσε να γίνει οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, αλλά επιρρίπτει ευθύνες στους φορείς για τη ενημέρωση των κατοίκων.
Εισαγγελικό πόρισμα
«Η κατάληξη θα ήταν εντελώς διαφορετική στην περίπτωση που οι κάτοικοι των περιοχών είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς και είχαν πραγματική γνώση των περιστάσεων και των συνθηκών. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν ανύποπτοι στην τηλεόραση ρεπορτάζ για την πυρκαγιά και η φωτιά ήταν σε ελάχιστη απόσταση από το σπίτι τους.»
«Οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες και για την ανυπαρξία προληπτικών μέτρων τα οποία έμειναν στα χαρτιά. Οι αρμόδιοι φορείς δεν γνώριζαν πόσα και αν έχουν υλοποιηθεί»
Στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, στους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για μια σειρά προληπτικών ενεργειών που δεν έγιναν. Προληπτικός καθαρισμός, αποψίλωση, ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας.
Πηγή:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ:Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά
Μοιράσου το άρθρο: