Ο μακροβιότερος σοβιετικού τύπου ηγέτης, πρόεδρος του Καζακστάν, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αφού όρισε το διάδοχό του. Θα παραμείνει, ωστόσο, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος Νουρ Οτάν που σημαίνει «Το φως της Πατρίδας».
Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ, εκτιμώντας ότι η παραίτησή του θυμίζει περισσότερο το κινέζικο μοντέλο αλλαγής φρουράς στην εξουσία την δεκαετία του 1980, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στη Ρωσία.
#Kazakh president Nursultan #Nazarbayev, a key Russian ally, resigns after almost 30yrs in power https://t.co/EfMFgsTUAV pic.twitter.com/X5fkF62EjH
— RT (@RT_com) March 20, 2019
Ο Αντρέι Κορτουνόφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, υποθέτει ότι ο Ναζαρμπάγεφ πριν παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα είχε διαβουλεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε ενημερώσει την Μόσχα εκ των προτέρων για την απόφαση του αυτή.
Η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, γράφει ότι τέτοιες διαβουλεύσεις πράγματι υπήρξαν και πως η υποψηφιότητα του Τοκάγεφ (ο οποίος ορίσθηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον Ναζαρμπάγεφ-σ.σ) δεν επελέγη τυχαία, καθώς μετά τον Ναζαρμπάγεφ είναι ο πιο γνωστός στον κόσμο Καζάχος πολιτικός, ο οποίος έχει σταθερές σχέσεις με τις ηγεσίες των δύο κύριων γειτόνων της χώρας του, της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο πολιτειολόγος Αλεξέι Μαλασένκο δηλώνει ότι το μοντέλο της αλλαγής εξουσίας στο Καζακστάν θυμίζει το κινεζικό, όπου ο πρωτεργάτης των μεταρρυθμίσεων Ντενγκ Σιάο Πινγκ παραιτήθηκε την δεκαετία του 1980 από τα επίσημα αξιώματα του, αλλά διατήρησε το αξίωμα του προέδρου του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου συνεχίζοντας να επηρεάζει την πολιτική της χώρας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ναζαρμπάγεφ παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν, οι δικαιοδοσίες του οποίου πρόσφατα είχαν ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό νομοθετικά, ώστε υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του προέδρου, δηλώνει ο πολιτειολόγος Αρκάντι Ντουμπνόφ, επισημαίνοντας ότι ο Ναζαρμπάγεφ θα ελέγχει τις πολιτικές διεργασίες στην χώρα όσο ζει και μπορεί να δραστηριοποιείται.
Ωστόσο ο Ντουμπνόφ αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλαγής φρουράς στην Ρωσία, καθώς θεωρεί ότι για να γίνει αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αλλάξει λίγο την αντίληψη που έχει για τον ρόλο του στον κόσμο.
«Ο ηγέτης μας- λέει ο Ντουμπνόφ- βλέπει τον εαυτό του κάπου στον ουρανό. Είναι ο άνθρωπος αποστολή. Ένα τεράστιος αριθμός συμφερόντων και ομάδων στην Ρωσία βρίσκεται γύρω από τον Πούτιν. Εάν λοιπόν στην Ρωσία υπάρξει το ίδιο σενάριο με αυτό του Καζακστάν, τότε την επόμενη μέρα, έπειτα από μια παρόμοια ανακοίνωση εκ μέρους του Πούτιν, θα γίνει ο χαμός. Η Ρωσία είναι μια χώρα με έναν μεγάλο αριθμό ομάδων που ασκούν επιρροή, βρίσκονται γύρω από τον πρόεδρο και θα αρχίσουν την διαμάχη για την εξουσία μόλις γίνει γνωστό ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί». Αντίθετα, κατά την άποψη του στο Καζακστάν δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός ομάδων, καθώς όλες είναι τιθασσευμένες και δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν δείχνουν υπακοή τον Ναζαρμπάγιεφ.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: