Μια ακόμα τηλεδιάσκεψη για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών στα κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο.
Με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα συνεδριάσει για να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας.
Η σημερινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη, δεν οδήγησε σε οριστική συμφωνία, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα,όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια,με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές σημειώνεται πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά παραμένουν οι μεγάλες διαφορές στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.
Επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία με ορίζοντα το EwG χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει απαραίτητα να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θεωρητικά υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο,αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση.
«Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προτείνονται αλλαγές στα όρια παροχής προστασίας των δανειοληπτών του νέου νόμου.
Το όριο οφειλής που θέτουν οι «θεσμοί» για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
Τα όρια που θέτουν οι «θεσμοί» για τους εμπόρους είναι στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
Στα περιουσιακά κριτήρια ο πήχης μπαίνει στις 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας).
Για το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
«Από ελληνικής πλευράς είχαμε φτιάξει μια ευρεία συμφωνία, με τις τράπεζες κλπ. Υπάρχει διαφωνία με τους θεσμούς. Ας αφήσουμε λίγο χρόνο να συζητηθούν τα θέματα στο Euro Working Group. Ευελπιστούμε να βρεθεί λύση που να ενσωματώνει τις επιφυλάξεις και των δυο πλευρών» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Realfm 97,8.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο: