Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματα.
«Δύο σενάρια» αναβολής του Brexit, αποτρέπουν προς το παρόν τον κίνδυνο μη συντεταγμένης αποχώρησης την 29η Μαρτίου .
Οι 27 αποφάσισαν έτσι να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.
Εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, «η επιλογή της μακράς παράτασης θα γίνει αυτομάτως αδύνατη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Μέι: «θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ»
Η Μέι ζήτησε την Τετάρτη να παραταθεί η διαδικασία του Μπρέξιτ, επιχειρηματολογώντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης που τη συνοδεύει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η συμφωνία, που κλείστηκε τον Νοέμβριο, έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες πως θα τα καταφέρει στην τρίτη ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Μακρόν: Οι πιθανότητές της είναι 5%
Στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση», εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «την ευθύνη τώρα την έχει η βρετανική πλευρά». «Στους Βρετανούς επαφίεται να λύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, εμείς δεν έχουμε καμία», πέταξε.
Ο γάλλος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι πριν να πάει στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%. Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό, συμπλήρωσε, άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%, έκρινε.
«Η 12η Απριλίου είναι τώρα η νέα 29η Μαρτίου», ήταν το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Μέι ζητούσε παράταση της διαδικασίας ως την 30ή Ιουνίου· αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε εναντίον της καθυστέρησης πέραν της 23ης Μαΐου, διότι αυτό θα ήγειρε «σημαντικούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους».
Στο μεταξύ στη Βρετανία, μια αίτηση που ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το Μπρέξιτ ξεπέρασε τα 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, την επομένη της ανάρτησής της στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.
«Εξασφαλίσαμε δύο εβδομάδες»
Η Μέι δεν έπεισε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές. Η συζήτηση ως προς αυτό «δεν πήγε καλά», αφηγήθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι 27 «συνειδητοποίησαν ότι δεν το πιστεύει ούτε η ίδια. Δεν θέλουν να φανεί σαν να αναγκάζουμε τους Βρετανούς να φύγουν τώρα αμέσως. Αλλά αναζητούμε τρόπο να τελειώσει η αγωνία».
2,2 εκατομμύρια υπογραφές στην αίτηση που καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ
Μια αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association σήμερα το πρωί.
Ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Πέμπτη, καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία, γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.
Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση, που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό υπογραφών μεταξύ των αναρίθμητων άλλων στον ιστότοπο της Βουλής.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις» αλλά, απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
Brexit: «Δύο σενάρια» και μια προθεσμία στη Βρετανία για να αρθεί το αδιέξοδο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο