Πολεμικό σκηνικό στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία με στόχο αφενός να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου να επιβάλλει – με το έτσι θέλω – τους δικούς της χάρτες για αναβίωση της Γαλάζιας Πατρίδας.
Αποκάλυψη
Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στο ΣΙΓΜΑ πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Αγκυρας και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.Το Nautical Geo έχει πλέον αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.
Την ίδια ώρα, στο σημείο που μέχρι πρότινος το σκάφος εκτελούσε μελέτες για τον EASTMED, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα.
Πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Ασκηση «Ευνομία»
Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από προχθές η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.
Μάλιστα, η πληροφόρηση αναφέρει ότι ως απάντηση προχθές, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.
Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, το Nautical Geo έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.
Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Ορουτς Ρέις, μαζί με τουρκικά πολεμικά.
Ενα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.
Ανενόχλητο το Ορουτς Ρέις
Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Ορουτς Ρέις έκοβε βόλτες ανενόχλητο.
Η τελευταία πληροφόρηση καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Αγκυρας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.
Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.
Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα.