Από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και μέχρι χθες Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, το βράδυ, έχουν εγκριθεί 512 αιτήσεις, ενώ χθες και σε μία μόλις ημέρα, εγκρίθηκαν πάνω από 80.
Περίπου 25 αιτήσεις, ωστόσο, απορρίφθηκαν, κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάθεση του αιτήματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το φάρμακο molnupiravir θα πρέπει να χορηγηθεί εντός 3 έως 5 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης της λοίμωξης με PCR ή rapid test.Για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών φαρμάκων, καθώς και τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενημερώθηκαν από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, περισσότεροι από 300 γιατροί που συμμετείχαν σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση, την οποία διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
«Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι του, μπορεί απλώς να παραλάβει τα φάρμακά του από τον κούριερ. Αυτό είναι μία μεγάλη καινοτομία, μία πολύ καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς (σ.σ. γιατρούς), στους αρρώστους του», ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, πρόσθεσε πως οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών:
«Ειδικά τώρα που προστέθηκαν νέα όπλα στην φαρέτρα της επιστήμης. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή», ανέφερε.