Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να διωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο εντός ωρών ή ημερών, ανέφερε ο οργανισμός που δημιούργησε μέσω Twitter το βράδυ της Πέμπτης.
«Υψηλά ιστάμενη πηγή στο κράτος του Ισημερινού είπε στον WikiLeaks ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα διωχθεί βιαίως εντός «ωρών ή μερών» με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers — και ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το Λονδίνο για τη σύλληψή του», αναφέρει η ανάρτηση.
Τα «έγγραφα που διέρρευσαν από βουλευτή του Ισημερινού εμπλέκουν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως ο WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό.
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Μοιράσου το άρθρο:
Θέμα «ωρών ή ημερών» η εκδίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο