Στους δρόμους ξεχύνονται για μία ακόμη φορά οι Γάλλοι με το νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους τομείς των μεταφορών και της εκπαίδευσης.
Η σημερινή είναι δέκατη πανεθνική απεργία στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Ωστόσο, η κυβέρνηση Μακρόν απέρριψε το αίτημά τους, γράφει η κυβέρνηση «Le Figaro».
Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του «CFDT», του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου «CGT» που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και παράλληλα να ορίσει διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι δεν είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, η αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, περίπου 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.
Κατέρρευσε στο 28% η δημοτικότητα του Μακρόν
Κατά 6 μονάδες υποχώρησε η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 28%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.