Την άποψη ότι δε θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων και ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει στο μέλλον μια «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου και να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές, σημείωσε πως «δεν είναι αναγκαίο» να υπάρχει «άμεση παρέμβαση» στις αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
«Μέχρι τώρα είχαμε πολλά καλά στοιχεία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η Ελλάδα προβλέπεται να τους επιτύχει το 2019 και 2020», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σημερινές προβλέψεις δε λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Όπως εξήγησε, και στο παρελθόν η Ελλάδα όχι μόνο πέτυχε τους στόχους της αλλά τους ξεπέρασε και το Eurogroup δέχτηκε κάποια μέτρα που κάνουν χρήση του δημοσιονομικού περιθωρίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί «αργότερα» και να μη θεωρείται δεδομένο ούτε να γίνεται αντικείμενο άμεσου σχολιασμού.
Παραπέμποντας στη θέση που εξέφρασε επανειλημμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Επιτροπή ήταν πάντα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και εναντίον του Grexit, επανέλαβε ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε και «αντιτάχθηκε σθεναρά» στα υπερβολικά πλεονάσματα. «Δεν ήμασταν ποτέ πεπεισμένοι ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «υφίστανται δεσμεύσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει υπερκέραση των στόχων για πάντα». «Θα υπάρχει, το ξέρουμε, συζήτηση στο μέλλον, αλλά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι σοβαρή και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
Δεν θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο