Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Στέητ Ντηπάρτμεντ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ανάλογη θέση παίρνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις κινήσεις τους για τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.
Την πεποίθησή του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές, εξέφρασε ο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ρ/σ News247. Παράλληλα τόνισε ότι η προβολή ισχύος από την γειτονική χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά επιτείνει και την απομόνωσή της καθώς οι ενέργειες αυτές καταλήγουν ως μπούμερανγκ και καταγγέλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.
Να ακούσουμε τι δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Παλμάς.
Με την ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπαρτμέντ, χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Διαβήματα του προέδρου της Βουλής Δ. Συλλούρη
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Πρόεδρους των Κοινοβουλίων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι ο κ. Συλλούρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» στη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η κλιμάκωση της έντασης στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης, αποδεικνύει ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού, ενώ ταυτόχρονα περιπλέκει την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους ομολόγους του να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της, καθώς και συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και κυρίως για εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους μέλους της.
Η Τουρκία, κατέληξε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να σεβαστεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και επίσης να κατανοήσει ότι οι ενέργειές της δεν συνάδουν με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ούτε και με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.
Μήνυμα Ταγιάνι προς Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της.«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι στο μήνυμά του.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».
Τέλος, ο κ. Ταγίανι εξέφρασε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου» και δήλωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις
Η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η θέση της είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ιταλός Πρέσβης στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Καβαλλάρι.
Πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της κας Μογκερίνι». Με τη δήλωσή της, το περασμένο Σάββατο, η κα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ, προειδοποιώντας με αντίδραση της Ένωσης «σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI, SAIPEM 12000, να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί γεώτρηση.
Η απάντηση της Τουρκίας
«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
«Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ της 5η Μαίου σχετικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην δική της υφαλοκρηπίδα, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Τουρκία έχει ανοικτά δηλώσει τη θέση της από το 2004 σχετικά την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκ μέρους της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και άλλων περιφερειακών χωρών μετά από την ως άνω ημερομηνία δεν έχει καμία ισχύ ούτε για μας ούτε για τους ΤΚ. Και μια από αυτές τις περιοχές που έχει οριοθετηθεί από τους Έλληνες (Ελληνοκυπριακή πλευρά) παραβιάζει τη δική μας υφαλοκρηπίδα και σχετικά με αυτό έγινε ενημέρωση προς τις αρμόδιες χώρες και στην κοινή γνώμη. Με τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία έχει ανακοινώσει τη δική της υφαλοκρηπίδα και έχει ενημερώσεις την διεθνή κοινότητα και αυτό έχει καταχωρηθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Οι συμφωνίες οριοθέτησης σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου από χώρες που διατηρούν ακτές στην ίδια θαλάσσια περιοχή με βάση μια δίκαιη λύση δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όπως έχει το θέμα, αυτή τη στιγμή, δεν είναι αποδεκτό για τρίτα μέρη, να καθορίσουν θαλάσσια σύνορα ενεργώντας ωσάν να επρόκειτο για διεθνές δικαστήριο. Υπό αυτή την έννοια, η ανακοίνωση των ΗΠΑ προς την Τουρκία σχετικά με μια περιοχή για την οποία η Ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα ωσάν να υπήρχε μια συμφωνία οριοθέτησης, δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Τα γεωτρύπανά μας και τα σκάφη μας αντισεισμικών ερευνών θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις και αντισεισμικές έρευνες με αποφασιστικότητα στις περιοχές όπου η κυβέρνησή μας εξέδωσε άδειες στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡ).Υπό αυτή την έννοια εάν η ελληνική πλευρά δεν συμπεριλάβει τους Τουρκοκυπρίους που είναι ισότιμοι εταίροι της Κύπρου εντός των μηχανισμών λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων και αν δεν σταματήσει τις ενέργειες αυτές, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των Τουρκοκυπρίων», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Φωτο αρχείου
Πηγή: ΕΡΤ
Σχετική είδηση:
Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχθούμε παραβάσεις από την Τουρκία (video) Στην ΕΕ θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ ο πρόεδρος ΑναστασιάδηςΑκάρ: Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο (video)
Μοιράσου το άρθρο: