Για τον τουρισμό και τις προοπτικές του αναφέρθηκε η εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό το θέμα μιλήσαμε με τον Ιάκωβο Κουτλάκη, πρόεδρο ξενοδόχων Πάτμου, την Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο των ξενοδόχων της Κω, τον Γιώργο Ματσίγκο, πρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου & αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, και τον Ηλία Αλεξίου, πρόεδρο των ξενοδόχων Καρπάθου.
Ιάκωβος Κουτλάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Πάτμου
Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό αλλά κάπου 150 πανεπιστήμια στον κόσμο ασχολούνται με το Βιβλίο της Αποκάλυψης, τόνιζε ο κ. Κουτλάκης, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός στο νησί χρονολογείται απο το 95 μ.χ. με τους περιηγητές που ακολουθούσαν τα χνάρια των Αποστόλων.
Ο τουρισμός της Πάτμου δεν ανταγωνίζεται εκείνο της υπόλοιπης Ελλάδας. Ακόμη και Μουσουλμάνοι και Εβραίοι επισκέπτονται το νησί. Αλλωστε, 3 φορές εμφανίσθηκε ο Δημιουργός. Στον Μωάμεθ, τον Ιορδάνη ποταμό και στην Πάτμο, συμπλήρωσε ο κ. Κουτλάκης.
Η Unesco έχει επιβάλλει τον νόμο της ιερότητας, όπως στο ‘Αγιο ‘Ορος και τα Μετέωρα, που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλοίωση, π.χ. μουσική, άδεις για μπαρ, ντισκοτέκ, τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη και για αλλαγές στο εσωτερικό των σπιτιών στην χώρα χρειάζεται άδεια αρχαιολογίας.
«Δεν έχουμε μαζικό τουρισμό. Δεν υπάρχει παραβατικότητα,» ανέφερε.
Υπάρχουν πολλοί ομογενείς απο την Πάτμο στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία που επισκέπτονται το νησί. Πολλές οικογένειες είναι βυζαντινές και ακριτικές λόγω πειρατείας.
Στην Πάτμο υπάρχουν 35-50 ξενοδοχεία σε λειτουργία εκτός χώρας. Τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτονται το νησί, πληρώνοντας από 1000 έως 5000 χιλ. ευρώ για διανυκτέρευση στα αρχοντικά.
Πάντως, κάποιος μπορεί να βρεί να μείνει σε 2στερα ξενοδοχεία εκτός χώρας από 50 έως 120 ευρώ το βράδυ τον Ιούλιο-Αύγουστο.
Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος ξενοδόχων Κω
Η Κώς με 1,15 εκ. τουρίστες το 2018 συναγωνίζεται την Κέρκυρα τονίζει η κ. Σβύνου.
Το νησί, στο οποίο ζουν μόνιμα 30.000 άτομα, διαθέτει 220 ξενοδοχεία με 58.000 κλίνες. Το 65% με 70% των ξενοδοχείων είναι 4στερα και 5στερα. Επιπλέον, εκτιμάται πως υπάρχουν 15.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Την Κω επισκέπτονται πολλοί ‘Αγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί που κάνουν ποδήλατο και Τούρκοι. Οι Πολωνοί έχουν κάνει επίσης αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια. Η Κως φιλοξενεί πολλά ιατρικά συνέδρια καθώς είναι το νησί του Ιπποκράτη. Επίσης, αρκετοί ξένοι φοιτητές έρχονται για να πάρουν τον όρκο στο Ασκληπιείο.
Σύμφωνα με την κ. Σβύνου γίνεται μια προσπάθεια για να προβληθεί και προαχθεί η Ιπποκράτειος διατροφή που βασίζεται στον σίτο, το κρασί και το ελαιόλαδο.
Η Κως προσφέρεται επίσης για επισκέψεις στα γύρω νησιά των Δωδεκανήσων (island hoping) καθώς βρίσκεται στο μέσον.
Γεώργιος Ματσίγκος, πρόεδρος συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου & αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε την Ρόδο- το νησί του ήλιου καθώς έχει τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες του χρόνου- με τα 500 περίπου ξενοδοχεία και τις πάνω απο 150 χιλ. ξενοδοχειακές κλίνες. Σ’αυτές θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 15 χιλ. κλίνες από ενοικιαζόμενα δωμάτια και airbnb.
Οι αφίξεις στο νησί της Ρόδου με τους 120 χιλ. κατοίκους έφτασαν τα 2,3 εκ. πέρυσι. Κάπου 430 χιλ. ήταν Βρετανοί, 410 χιλ. Γερμανοί, 170 χιλ. ήταν Σουηδοί και συνολικά πάνω από 500 χιλ. απο την Σκανδιναβική χερσόνησο.
Την Ρόδο επισκέφθηκαν επίσης πάνω απο 130 χιλ. Ισραηλινοί. Οι τελευταίοι μένουν μεν λίγες μέρες, συνήθως 3-4 μέρες, αλλά ξοδεύουν αρκετά χρήματα σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο.
Οι περισσότεροι ομογενείς με καταγωγή από την Ρόδο βρίσκονται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τώρα την Γερμανία.
Οι ομογενείς λειτουργούν ως διαφημιστές του νησιού τόνισε ο κ. Ματσίγκος, κάνοντας ειδική αναφορά σε ομογενή που έφερε τους πελάτες του εστιατορίου του από τις ΗΠΑ στην Ρόδο για διακοπές.
Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος ξενοδόχων Καρπάθου
Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι πρώην μετανάστες, τόνισε ο κ. Αλεξίου, προσθέτοντας ότι η δική του οικογένεια επέστρεψε απο την Ζιμπάμπουε.
Η Κάρπαθος έχει 6,5 χιλ. μόνιμους κατοίκους και πέρυσι είχε 100 χιλ. αφίξεις περίπου το διάστημα Απριλίου με μέσα Οκτωβρίου.
Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες προέρχονται από την Ιταλία, την Σκανδιναβία, την Ολλανδία και την Αυστρία.
Στο νησί υπάρχουν 2-3 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πολλές μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Η μέση τιμή για δίκλινο διαμορφώνεται στα 50 ευρώ την ημέρα τον Ιούνιο.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα
Ηχολήπτης: Κωστής Παλιός
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Γούναρης
Μοιράσου το άρθρο: