Η Τουρκία μειώνει ένα προγραμματισμένο αμυντικό συμβόλαιο αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 του ΝΑΤΟ και επιδιώκει μια συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων αεροσκαφών τοπικά. Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 νέα F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα φέτος μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία τώρα επιδιώκει να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια λόγω περικοπών δαπανών στο εσωτερικό.
Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 εξεληγμένα F-16 Viper από την Lockheed Martin Corp. και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα φέτος μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία από την Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία τώρα επιδιώκει να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια λόγω περικοπών δαπανών στο εσωτερικό, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον σχεδιασμό και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η χώρα θέλει η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στρατιωτικής αεροπορίας της να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες της», ανέφεραν. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια αναθεώρησης του συμβολαίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε την ερώτηση, λέγοντας ότι «το θέμα αυτών των ανταλλακτικών είναι κάτι που συζητάμε πάντα».
Ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε σε απάντηση σε ερωτήσεις από το Bloomberg News ότι η εταιρεία είναι «βέβαιη ότι το πακέτο αναβάθμισης F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτών λειτουργικών και κύκλων ζωής κόστους για την Τουρκία».
Η συμφωνία για την 4η γενιά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα ενισχύσει την αεροπορία της Άγκυρας με παραδόσεις που αναμένονται γύρω στο 2030. Θα περιλαμβάνει αρκετές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων του ραντάρ, του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, του συστήματος επικοινωνιών και του υπολογιστή αποστολής.
«Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, στρατηγικός αναλυτής στο Ίδρυμα Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα. «Με την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία τώρα αξιολογεί τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».
Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποσύρει τα παλαιά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο μέχρι η χώρα να είναι ικανή να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος.
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία να αγοράσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed, το F-35, ως απάντηση στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Η Άγκυρα ήταν αρχικός εταίρος του F-35 και το σχέδιό της να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη την έκανε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το μαχητικό αεροσκάφος.
Η Άγκυρα τώρα θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στη βιομηχανία άμυνάς της, αλλά έχει αρνηθεί να αποσύρει τα S-400, αν και έχει δείξει προθυμία να εργαστεί για έναν συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ανησυχήσει ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν 10 τουρκικές εταιρείες που ήταν σε τροχιά να κατασκευάσουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαρτήματα για το F-35, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού σκελετού που παράγεται από την Turkish Aerospace Industries, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Government το 2018.