“EU MED means business”: 150 επιχειρηματίες, νέοι στην πλειοψηφία τους αλλά και επικεφαλής οικονομικών φορέων, από τις χώρες του Νότου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη και την εργασία. Έθεσαν επί τάπητος τις επείγουσες προτεραιότητες για τα κέντρα αποφάσεων της περιοχής, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να καταφέρουν να υπερκεράσουν τα εμπόδια προς την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές την πρώτη εκδοχή του “EU MED means business – Σχηματοποιώντας το μέλλον της επιχειρηματικότητας στο Νότο”. Η κύρια δράση έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο ενώ ανάλογες συναντήσεις μικρότερου βεληνεκούς πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Μαρόκο. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν προτάσεις για τους πολιτικούς και στη συνέχεια ψήφισαν με σκοπό να συγκεκριμενοποιήσουν δώδεκα προτεραιότητες για δράση σχετικά με τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Αυτές οι προτάσεις θα χρησιμοποιηθούν στις αναπτυξιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Οι αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. θα ενημερωθούν και μέσα από την Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) και θα μαθαίνουν πρώτες όλες τις μελλοντικές εξελίξεις. Η Ένωση για τη Μεσόγειο περιλαμβάνει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και 15 Μεσογειακές χώρες (Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία (η συμμετοχή της οποίας έχει ανασταλεί λόγω του εμφυλίου πολέμου), Τυνησία και Τουρκία). Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει συμμετάσχει σε όλες τις συνεδριάσεις από το 2008, ενώ στη Λιβύη έχει αναγνωριστεί καθεστώς παρατηρητή.
Η ΕΕ προωθεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες χώρες παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας.
Ο Johannes Hahn, o Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας παρόν στη συνάντηση έκανε λόγο «για την ανάγκη σταθεροποίησης των γειτονικών χωρών μέσα από την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τη νεολαία, τη συνδεσιμότητα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την ασφάλεια». Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας παρέχει ένα πλαίσιο για μια αποτελεσματικότερη και ισχυρότερη εταιρική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τους ανατολικούς και νότιους γείτονές της, βάσει κοινών συμφερόντων και δράσεων και από τις δύο πλευρές.
Για την Επιτροπή η προώθηση των βασικών συμφερόντων της ΕΕ σε θέματα χρηστής διακυβέρνησης, δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρώτο στόχο. Επιπλέον στο επίκεντρο της συνάντησης των νεαρών επιχειρηματιών και του Επιτρόπου κ. Hahn βρέθηκε η διευκόλυνση της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο μέσα από την Ανατολική Εταιρική Σχέση και την Ένωση για τη Μεσόγειο.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, το ταλέντο και τις ιδέες των επιχειρηματιών της Μεσογείου και τη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους, μέσα από εντατικό brainstorming. «Αποτελούν έμπνευση και για εμάς», τόνισε μεταξύ άλλων «και τα μηνύματα που έλαβα θα τα μεταφέρω στους συναδέλφους μου αλλά και στους υπεύθυνους των αποφάσεων της περιοχής».
«Θα χρησιμοποιήσουμε όσα προέκυψαν από τη συνάντηση αυτή στην αλληλεπίδραση με τις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου και στην επόμενη συνάντηση των αρμοδίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο» κατέληξε. Υπογράμμισε εξάλλου ότι ήλπιζε πως η συζήτηση από τις προτεραιότητες θα συνεχιστεί λέγοντας «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Επιτρόπου, εργάστηκα προς την κατεύθυνση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και της επίδρασης της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών. Η βελτίωση των ευκαιριών για επιχειρηματικότητα είναι ένα θετικό, ελπιδοφόρο σενάριο για όλους: οι νέοι και στις δύο πλευρές της Μεσογείου χρειάζονται οικονομικές ευκαιρίες για να μπορέσουν να χτίσουν το μέλλον τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εργαστούμε ακούραστα όλοι μαζί και να ακούσουμε τη φωνή αυτών που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για τις επόμενες γενιές.»
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πως μπορεί κανείς να προσελκύσει περισσότερα ξένα και ίδια κεφάλαια στη χώρα του και να βελτιώσει τα επίπεδα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Επίσης δόθηκε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δημιουργούν τα πιο σταθερά και βιώσιμα νέα επαγγέλματα. Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα ταλέντα και οι δεξιότητες των νέων μπορούν προωθήσουν την επιχειρηματικότητα ώστε να μειωθεί η ανεργία.
Μοιράσου το άρθρο:
“EU MED means business”: Συνάντηση για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα και εργασία στη Μεσόγειο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο