Στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες που υπέστη ο όμιλος Fourlis από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2024, δύο ημέρες πριν από τη Black Friday του 2024 και εν μέσω μιας περιόδου με μεγάλη καταναλωτική ζήτηση. Η κακόβουλη εξωτερική επίθεση κυβερνοασφάλειας στις 27 Νοεμβρίου 2024, η οποία επηρέασε προσωρινά τα ψηφιακά συστήματα σε όλες τις χώρες λειτουργίας του ομίλου, εκτιμήθηκε σε 15 εκατ. ευρώ για το 2024 και σε 5 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές διαταραχές στην αναπλήρωση των καταστημάτων που επηρέασαν κυρίως τον κλάδο οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ), καθώς και τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025.
Δίνοντας έμφαση στο retail ο όμιλος Fourlis, ο οποίος το 2024 παρουσίασε πωλήσεις 529,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,6% σε σχέση με το 2023, και άνοδο του όγκου κατά περίπου 4%, προγραμματίζει επενδύσεις στα 28 εκατ. ευρώ για εφέτος.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) που σχετίζονται με τη λιανική δραστηριότητα του ομίλου κατά τη χρήση 2024 ανήλθαν σε 25,1 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων IKEA και Intersport.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο όμιλος λειτουργεί 22 καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, 118 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, 9 καταστήματα Foot Locker (σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία) και 10 καταστήματα Holland & Barrett στην Ελλάδα. (Πηγή: capital.gr)