Ο κινεζικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Huawei προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή η Ουάσινγκτον απαγόρευσε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με την αγωγή, οι ΗΠΑ δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν την απόφαση αυτή, ενώ η Huawei απορρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.
Περνώντας στην αντεπίθεση επικεφαλής του ομίλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τους σέρβερ της εταιρείας και έκλεψαν μέιλ και κωδικούς.
LIVE NOW – Huawei Special Press Conference https://t.co/ubdqOWsNCr
— Huawei Facts (@HuaweiFacts) March 7, 2019
«Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν προσέφερε ποτέ το παραμικρό στοιχείο για να δικαιολογήσει τους περιορισμούς που επέβαλε στη χρήση των προϊόντων της Huawei. Ως προσήκον και έσχατο μέσο είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε νομική δράση», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Γκούο Πινγκ ένας από τους εναλλασσόμενους προέδρους της εταιρείας.
«Η απαγόρευση αυτή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά επίσης εμποδίζει την Huawei από το να συμμετάσχει στον δίκαιο ανταγωνισμό, βλάπτοντας τελικά τους Αμερικανούς καταναλωτές», πρόσθεσε.
«Αν αποσυρθεί αυτό ο νόμος, όπως θα πρέπει, η Huawei θα μπορέσει να προσφέρει στις ΗΠΑ πιο προηγμένες τεχνολογίες και να τις βοηθήσει να κατασκευάσουν καλύτερα δίκτυο 5G», τόνισε ο Γκούο.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ιδιωτικός κινεζικός όμιλος θα ζητήσει αποζημίωση και τόκους για τη ζημία που υπέστη εξαιτίας των «αντισυνταγματικών» περιορισμών που του επιβλήθηκαν.
«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν χάνει καμία ευκαιρία να σπιλώνει την εταιρεία», κατήγγειλε ο Γκούο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στην έδρα του ομίλου στη Σενζέν.
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων του κινεζικού ομίλου εξαιτίας ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, ενώ έχει απαγορεύσει στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο αμερικανικό έδαφος. Παράλληλα η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στους εταίρους της να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της Huawei για να κατασκοπεύσει άλλες χώρες και να προκαλέσει προβλήματα στις επικοινωνίες.
Η αγωγή αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλει τους τελευταίους μήνες η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό ο 74χρονος ιδρυτής της εταιρείας, ο Ρεν Ζένγκφέι, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η οικονομική διευθύντρια της Huawei προσφεύγει κατά του Καναδά
Οι δικηγόροι της Μενγκ Ουάνγκζου προσφεύγουν κατά της καναδικής κυβέρνησης, της μεθοριακής υπηρεσίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας, επιχειρηματολογώντας ότι η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei συνελήφθη, υπεβλήθη σε έρευνα και ανακρίθηκε για τρεις ώρες σε παραβίαση των συνταγματικών της δικαιωμάτων.
Οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Μενγκ στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Huawei CFO’s lawyer says Canadian extradition case politically motivated https://t.co/BaOI2uBoEE pic.twitter.com/21eQ7vnooS
— Sputnik (@SputnikInt) March 7, 2019
Στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά πριν από μια εβδομάδα, οι δικηγόροι της Μενγκ υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι καναδικές αρχές απέσπασαν στοιχεία και πληροφορίες από την Μενγκ συνιστά σοβαρή παραβίαση της Καναδικής Χάρτας Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Η Μενγκ είναι η κόρη του ιδρυτή της Huawei.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: