Στη δημοσιότητα έδωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ την ενδιαφέρουσα μελέτη «Το Απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2017» (Παπανικολόπουλος, Κατσορίδας, Κολλιάς, Δερμάνη).
Όπως αναφέρει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Στην μελέτη γίνεται καταγραφή του αριθμού των απεργιών τόσο για το 2017 όσο και για τα έτη 2011-2017. Από την επεξεργασία των εμπειρικών στοιχείων φαίνεται ότι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα παρουσιάζεται μια ποικιλία δράσεων και κινητοποιήσεων (24ωρες και 48ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.), με κορύφωση όλων το 2012.
Από εκεί και μετά έχουμε συνεχή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι το 2015 οπότε ήταν η χρονιά με τις λιγότερες μορφές δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλα τα επίπεδα. Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση το 2016-2017, όπου φαίνεται να σημειώνεται μια μικρή αύξηση των κινητοποιήσεων, παρ’ ότι τα αιτήματά τους εξακολουθούν να είναι κυρίως αμυντικού χαρακτήρα, κυρίως για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ. Τέλος, η παρούσα έρευνα περιλαμβάνει και κάποιες συμπληρωματικές μελέτες.
Η πρώτη διερευνά το πολυσύνθετο ερώτημα της απομείωσης της κινηματικής δυναμικής κατά τα έτη 2013-2015, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εντοπίσει τις χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος να ανταποκριθεί στο μέγεθος της μνημονιακής επίθεσης, ενώ η τελευταία αφορά μια μελέτη περίπτωσης στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης.
Μοιράσου το άρθρο:
Nέα μελέτη του ΙΝ.Ε-ΓΣΕΕ: «Το Απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2017»
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο